Somijas Gaisa spēku pāvēlniecība klusu un bez publiskiem paziņojumiem atteikusies no svastikas izmantošanas savā emblēmā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lai gan svastika jeb ugunskrusts ir ar tūkstošiem gadu senu vēsturi un ir izmantots kā simbols dažādām tautām, pēc Otrā pasaules kara tas ieguvis negatīvu nokrāsu, jo primāri daudziem tas asociējas ar nacistisko Vāciju, kas arī izmantoja kāškrustu.

Somijas Gaisa spēki emblēmas ar svastiku izmantoja jau kopš valsts neatkarības iegūšanas un Gaisa spēku izveides 1918. gadā – vēl pirms Eiropu iekaroja nacisti. Gaisa spēku pavēlniecības emblēmā bija redzama svastika ar diviem zelta spārniem.

Līdz 1945. gadam Somijas lidmašīnas rotāja zila svastika uz balta fona, kam nebija sakara ar to, ka Somija karā bija Vācijas sabiedrotā. Pēc kara kāškrustu uz lidmašīnām vairs neizmantoja, taču tas saglabājās dažu vienību emblēmās, karogos un apbalvojumos.

Klusās Gaisa spēku pavēlniecības emblēmas izmaiņas pirmais pamanījis Helsinku Universitātes akadēmiķis Teivo Teivanens, kurš jau iepriekš ir rosinājis diskusiju, vai simbola izmantošana Somijas spēkiem ir nepieciešama un rada pareizo iespaidu.

Somijas Gaisa spēku pavēlniecība apstiprina, ka kāškrusta izmantošana tās emblēmā ir pārtraukta. Kopš 2017. gada janvāra pavēlniecība izmanto to pašu emblēmu, ko Gaisa spēku dienests – zelta ērgli un apli ar spārniem, skaidro Gaisa spēku pārstāvji.

Nolemts arī neizmantot vecās emblēmas uz formastērpiem – tās laiku pa laikam radījušas pārpratumus. Kāškrusts izņemts arī no pavēlniecības karoga.

Taču, ņemot vērā svastikas vēsturisko nozīmi, tā joprojām saglabājoties dažu vienību karogos un apbalvojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!