Foto: AP/Scanpix/LETA

Tuvojoties 14.aprīļa Somijas parlamenta vēlēšanām, par trešo populārāko kļuvusi nacionālistu Somu partija, apsteidzot premjerministra Juhas Sipilas Centra partiju, liecina raidorganizācijas YLE veiktā aptauja.

Salīdzinot ar iepriekšējo aptauju, atbalsts Somu partijai pieaudzis par 1,8 procentpunktiem un tagad ir 15,1%.

Populārākā ar 20,1% joprojām ir Sociāldemokrātiskā partija, neraugoties uz to, ka atbalsts tai sarucis par 1,2 procentpunktiem.

Valdošā Nacionālās koalīcijas partija, kuru vada finanšu ministrs Peteri Orpo, saglabājusi otro pozīciju ar 15,8%. Atbalsts šim politiskajam spēkam, salīdzinot ar 7.marta aptauju, sarucis par 0,4 procentpunktiem.

Premjera vadītā Centra partija ar 14,4% atrodas ceturtajā vietā. Atbalsts šai partijai audzis par 0,3 procentpunktiem.

Kā skaidroja sociologs Tuomass Turja, atbalsts Somu partijai pamatā pieaudzis "snaudošo vēlētāju" dēļ, kas sliecas nacionālistu partijas virzienā.

"Somu partija tagad iegūst vairāk atbalstītāju no to vidus, kas nezināja vai arī nevēlējās atklāt, par kuru partiju balsojuši 2015.gada vēlēšanās," skaidroja Turja.

Somijas valdošā koalīcija, kuru vada Sipilas Centra partija un centriski labējā Nacionālā koalīcija, atkāpās 8.martā, nespējot panākt veselības aprūpes sistēmas reformas īstenošanu, ko tā uzskatīja par būtiski svarīgu valsts finansēm.

Pēdējās vēlēšanās Somu partija saņēma 17,7% balsu, bet kad stingā kursa piekritējs Jusi Hallaaho pārņēma vadības grožus, partija 2017.gadā sašķēlās divās daļās.

Sipila piektdien pieļāva, ka izveidot jauno valdību nebūs viegli.

Lielāko Somijas partiju līderi noraidījuši iespēju, ka pēc vēlēšanām varētu sadarboties ar Somu partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!