Somijas policija nopratināšanai aizturējusi divus jauniešus, kas internetā bija regulāri tērzējuši ar 19 gadus veco ķīmijas studentu Petri Erki Tapio Gertu, kurš piektdien uzspridzināja bumbu tirdzniecības centrā Helsinku piepilsētā Vantā, nogalinot sevi un vēl sešus cilvēkus, otrdien informēja amatpersonas.
Somijas Nacionālā izmeklēšanas biroja (NIB) priekšnieka vietnieks Jari Liuku aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka viens aizturētais pēc nopratināšanas ticis atbrīvots, bet otrs joprojām atrodas policijas uzraudzībā, jo ir "iemesls uzskatīt, ka viņš iesaistījies noziegumā, sniedzot padomus bumbas izgatavošanā". Liuku nevēlējās atklāt, vai jaunietis tiek turēts aizdomās par apzinātu palīdzēšanu Gertam izgatavot spridzekli.

NIB preses sekretāre Tūla Kīrena žurnālistiem pastāstīja, ka abi aizturētie ir jaunāki par 18 gadiem.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka spridzinātājs bieži apmeklējis interneta mājas lapas www.kotikemia.tk virtuālo tērzētavu, kur sarunājies ar cilvēkiem, kurus interesē ķīmija un pašdarināti spridzekļi.

Abi aizturētie ar Gertu internetā bieži runājušies par spridzekļiem un ar tiem saistītiem tematiem.

Kopš piektdien notikušā sprādziena mājas lapa www.kotikemia.tk ir slēgta.

Policija joprojām nav atklājusi Gerta rīcības motīvus, bet ir aizdomas, ka viņš varētu būt ietekmējies no no sprāgstvielu izgatavošanai veltītās mājas lapas.

Pašdarinātais spridzeklis, ko Gerts bija novietojis iepirkšanās centrā, saturēja aptuveni trīs kilogramus sprāgstvielu, kā arī lielu daudzumu svina un tērauda lodīšu, lai, domājams, varētu nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku, norāda policija.

Helsinku piepilsētas Vantas iepirkšanās centrā "Myyrmanni", kas ir otrs lielākais Somijā, piektdien notikušajā sprādzienā bojā gāja septiņi un ievainoti vairāk nekā 80 cilvēku. Eksplozija nodarījusi postījumus aptuveni 300 kvadrātmetru platībā, izmētājot metāla un stikla atlūzas pa visu trīs stāvu ēku, kurā iepirkās līdz pat 2000 cilvēku.

Pirmdien slimnīcā vēl atradās 32 sprādzienā cietušie cilvēki, taču nevienam no viņiem dzīvībai briesmas nedraud, informēja amatpersonas.

Somijā otrdien izsludinātas sēras. Somijas parlaments eksplozijas upurus pieminēs ar klusuma brīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!