Somijas pasažieru prāmis "Isabella" ar 816 cilvēkiem ceturtdienas rītā uzskrēja uz sēkļa Baltijas jūrā pie Somijai piederošajām Ālandu salām, bet avārijā neviens nav cietis, paziņoja Somijas krasta apsardze.
Kompānijai "Viking Line" piederošais prāmis "Isabella" ar 663 pasažieriem un 153 apkalpes locekļiem ceļā no Somijas pilsētas Turku uz Stokholmu aptuveni vienos naktī uzskrēja uz sēkļa Ālandu arhipelāga austrumdaļā.

"Neviens nav ievainots. Pasažieri atrodas restorānā. Viņi brokasto," sacīja "Viking Line" preses sekretāre.

Avārijas rajonā ieradās glābšanas kuģi un helikopteri, bet pasažieru drošība nav apdraudēta un nenotiek gatavošanās viņu evakuācijai, ziņoja Somijas aģentūra FNB, atsaucoties uz "Viking Line" pārstāvjiem. "Evakuācija šobrīd nav nepieciešama, jo kuģim nav sānsveres," paziņoja krasta apsardzes darbinieks.

FNB arī ziņoja, ka ceturtdien paredzēts mēģināt novilkt 171 metru garo prāmi no sēkļa.

Kuģis ir uzbūvēts 1989.gadā. Tam uzskrienot uz sēkļa, tika nodarīti nelieli bojājumi degvielas tvertnei un kļuva nelietojama kuģa stūre un dzenskrūves. Krasta apsardze informēja, ka ir radusies neliela sūce kuģa priekšgalā.

"Kuģī nav iekļuvis ūdens, jo kuģim ir dubultais korpuss. Nedaudz ūdens ir telpā starp kuģa starpsienām, bet tas nav nekas satraucošs," sacīja "Viking Line" preses sekretāre.

Krasta apsardzes darbinieki raksturoja situāciju uz kuģa kā mierīgu un paziņoja, ka ir paredzēts sagaidīt velkoni, kas aizvilktu prāmi uz tuvējo Longnesas ostu, kur tiks evakuēti pasažieri.

No Longnesas pasažieri tiks nogādāti uz Ālandu salu administratīvo centru Mārianhaminu, no kurienes viņi varēs doties uz Turku vai turpināt braucienu uz Stokholmu.

Amatpersonas ziņoja, ka uz avārijas rajonu devušies vismaz septiņi helikopteri no Somijas un Zviedrijas, un tur ieradies arī kravas kuģis.

Dažiem lieliem kuģiem šajā rajonā sākotnēji tika lūgts sagatavoties palīdzības sniegšanai iespējamos glābšanas darbos, bet šis lūgums tagad ir atsaukts.

Somijas ziņu aģentūra STT iepriekš bija ziņojusi, ka jau sākusies prāmja pasažieru evakuācija uz Ālandu salu administratīvo centru Mārianhaminu un Somijas kontinentālo daļu.

Avārijas cēlonis vēl nebija zināms. Somijas krasta apsardze ziņoja par stipru vēju ar ātrumu līdz 110 kilometriem stundā avārijas rajonā. Stokholmas policija informēja, ka prāmis uzskrējis uz sēkļa sniega vētras laikā.

1994.gadā ceļā no Tallinas uz Stokholmu nogrima prāmis "Estonia", kura katastrofā gāja bojā ap 850 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!