Somijas premjerministra Mati Vanhanena pārstāvētā Centra partija ar minimālu pārsvaru ir uzvarējusi valsts parlamenta vēlēšanās, liecina oficiālie vēlēšanu rezultāti.
Centra partija ieguvusi par vienu parlamenta vietu vairāk nekā tās ciešākie sekotāji konservatīvie ar 50 vietām. Sociāldemokrāti, kas ir daļa no Somijas kreisi centriskās koalīcijas valdības, ieguva trešo lielāko vēlētāju atbalstu un 45 vietas parlamentā.

Analītiķi uzskata, ka konservatīvo lielie panākumi varētu likt Vanhanenam pārskatīt koalīcijas sastāvu un pat novest pie jaunas, centriski labējas valdības izveides, liekot sociāldemokrātiem pirmo reizi vairāk nekā desmit gadu laikā pāriet opozīcijā. Kopš 2003.gada Centra partija ir vadījusi valsti sadarbībā ar sociāldemokrātiem un nelielo Somijas Tautas partiju.

Kaut arī premjers pagaidām nav izteicies saistībā ar nākotnē gaidāmajām pārmaiņām valdībā, tomēr konservatīvo partijas vadītājs, 35 gadus vecais Jirki Katainens jau paziņojis, ka viņš cer uz savas partijas iekļaušanu nākamajā valdībā.

Priekšvēlēšanu kampaņu galvenie jautājumi bija labklājība un turpmākie nodokļu samazinājumi, ko vēlas ieviest valdība. Nozīmīgs jautājums bija arī veselības aprūpe vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo Somijā, kur ir 5,3 miljoni iedzīvotāju, vērojams viens no straujākajiem vidējā iedzīvotāju vecuma pieaugumiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!