Foto: EPA/Scanpix/LETA

Somijai būtu jāiesniedz pieteikums dalībai NATO aliansē, ceturtdien kopīgā paziņojumā norādīja Somijas prezidents Sauli Nīnisto un premjerministre Sanna Marina, raksta BBC.

"Somijai nekavējoties jāpiesakās dalībai NATO," sacīja Nīnisto un Marina. Šīs ir būtiskas izmaiņas Somijas līdzšinējā aizsardzības politikā. Dažādu apsvērumu dēļ Somija iepriekš nav atbalstījusi pievienošanos aliansei, taču situāciju kardināli ir mainījis Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā.

Krievijas agresija savu nostāju attiecībā uz dalību NATO ir likusi pārskatīt gan Somijai, gan arī Zviedrijai – vēl vienai valstij, kas tuvākajās dienās plāno sniegt savu oficiālo viedokli par potenciālu pievienošanos NATO.

Somijas sabiedrības atbalsts dalībai NATO gadiem ilgi bija aptuveni 20-25% robežās. Taču kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā tas ir sasniedzis rekordaugstu līmeni - 76%, liecina jaunākā sabiedriskās domas aptauja.

"Dalība NATO stiprinātu Somijas drošību. Kā NATO dalībvalsts Somija stiprinātu visu aizsardzības aliansi. Somijai nekavējoties jāpiesakās dalībai NATO. Mēs ceram, ka soļi, kas joprojām ir nepieciešami šī lēmuma pieņemšanai, tiks sperti ātri tuvāko dienu laikā," teikts prezidenta un premjerministres paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!