Somijas robežsargi pirmo reizi valsts vēsturē otrdienas rītā uzsākuši streiku, tā kā līdz pirmdienas vakaram abām pusēm neizdevās panākt vienošanos.
Streiku sešos no rīta pēc vietējā laika (arī Latvijas laika) uzsāka visi 452 Somijas Robežsardzes arodbiedrībā ietilpstošie darbinieki, kas nodarbojas ar pasu kontroli uz Somijas un Krievijas robežas.

Sakarā ar streiku Somijas un Krievijas robežas kontroles punktos strādā tikai robežsardzes vadība un virsnieki.

Tomēr, kā Somijas aģentūrai STT sacīja Somijas Dienvidaustrumu robežsardzes apgabala komandiera vietnieks pulvežleitnants Pasi Tolvanens, viņa uzraudzībā esošajos četros robežas kontrolpunktos pagaidām nav rindas.

Kaut arī viņš atzina, ka šajā nedēļas laikā parasti robežpunkti nav īpaši noslogoti un streika iespaidu visdrīzāk varēs redzēt mazliet vēlāk.

"Rindas, ja vispār parādās, parasti veidojas ceturtdien un piektdien," sacīja Tolvanens.

Dienvidaustrumu apgabala četros robežas šķērsošanas punktos tiek apkalpota trīs ceturtdaļas no visas satiksmes uz Krieviju un no tās.

Somijas un Krievijas robežu katru dienu šķērso aptuveni 17 000 cilvēku un 97% uz šīs robežas strādājošo robežsargu ietilpst arodbiedrībā.

Arodbiedrību streika pirmā fāze beigsies 11.jūnijā, un pēc tam robežsargi lems par turpmākajiem pasākumiem.

Somijas Robežsardzes arodbiedrība jau vairākas nedēļas risina sarunas ar valdību par jaunu darba līgumu noslēgšanu ar citādu atmaksas kārtību.

Strīda iemesls starp robežsargu arodbiedrību un vadību ir valdības algu sistēmas atjaunošana. Kā norāda arodbiedrība, jaunā algu sistēma robežsargiem nepaaugstinās algas pretēji pārējiem valsts institūcijās strādājošajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!