Foto: EPA/Scanpix/LETA

Somijas sociāldemokrāti, kas svētdien ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja parlamenta vēlēšanās, pirmdien sākuši gatavoties nākamās valdības veidošanai.

Sociāldemokrātu līderis Anti Rinne raidorganizācijas YLE rīta raidījumā pauda cerību, ka jaunā valdība varētu tikt izveidota līdz maija beigām, bet piebilda, ka tas atkarīgs no tā, vai izdosies vienoties par kopīgu pamatu. Viņš uzsvēra, ka "kopīgas vērtības" ir būtiskas.

Sociāldemokrāti vēlēšanās ieguvuši 40 no 200 vietām Somijas parlamentā, kas ir par sešām vietām vairāk nekā līdzšinējā sasaukumā.

Partija izcīnījusi 17,7% balsu, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā nacionālistiskajai Somu partijai, kura ieguvusi 39 vietas parlamentā, un konservatīvajai Nacionālai koalīcijai, kas ierindojusies trešajā vietā ar 38 vietām parlamentā.

Šī ir pirmā reize pēdējā gadsimta laikā, kad neviena partija nav ieguvusi vairāk nekā 20% balsu, un politologi prognozē, ka tas var apgrūtināt valdības veidošanu. "Rezultāti, visticamāk, pārsteidza visus, zināmā mērā pat mūs," YLE atzina Somu partijas līderis Jusi Hallaaho. Rinne norādīja YLE, ka viņa vērtības atšķiras no Hallaaho vērtībām.

Sociāldemokrāti vēlas paaugstināt nodokļus, lai glābtu dāsno Somijas sociālās labklājības sistēmu, kamēr centriski labējās partijas iestājas, ka tā ir jāreformē pieaugošo izmaksu dēļ.

Tikmēr nacionālisti uzskata, ka Somija pārāk daudz tērē tādu problēmu risināšanai kā klimata pārmaiņas un patvēruma meklētāju uzņemšana.

Sociāldemokrāti arī atbalsta Eiropas Savienības (ES) politiku Somijā, kura ietilpst eirozonā, bet nav NATO dalībvalsts. Somijai ir 1340 kilometru gara robeža ar Krieviju.

Sociāldemokrātu līderi plāno tikties otrdien un izraudzīties sarunvedējus. Tiks nosūtīti arī jautājumi citām partijām, lai noskaidrotu to nostāju dažādos jautājumos, atklāja Rinne.

Vēlēšanās vislielākā zaudētāja izrādījusies līdzšinējā premjerministra Juhas Sipiles vadītā Centra partija, kas ieguvusi 13,8% balsu un 31 deputāta vietu, kas ir par 18 vietām mazāk nekā līdzšinējā sasaukumā.

Valdības veidošanas sarunas "būs ļoti sarežģītas, tas ir skaidrs," komentējot vēlēšanu rezultātus, AP norādīja kāds 57 gadus vecs ārsts no Helsinkiem.

"Bet es domāju, ka viņi atradīs kaut kādu risinājumu (..). Somija varētu būt labs piemērs citām valstīm šajā ziņā," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!