Somijas policija, izmeklējot piektdienas vakarā notikušo sprādzienu iepirkšanās centrā Helsinku piepilsētā Vantā, kurā tika nogalināti septiņi un ievainoti aptuveni 80 cilvēku, aizdomās turētā eksplozijā bojāgājušā ķīmijas studenta mājās atradusi materiālu, no kura var izgatavot spridzekļus.
Somijas policija veic kratīšanu, Helsinku lielveikala terorakta lietā

Somijas Nacionālā izmeklēšanas biroja priekšnieka vietnieks Jari Liuku svētdien atzina, ka joprojām nav noskaidroti motīvi, kuru dēļ tika sarīkots terora akts.

Pēc policijas sniegtās informācijas, bojāgājušo skaits varētu būt daudz lielāks, ja bumba būtu sprāgusi dažas minūtes agrāk, jo neilgi pirms eksplozijas netālu no terora akta vietas beidzās bērniem domāts priekšnesums. Svētdien 33 no 80 ievainotajiem vēl atradās slimnīcā.

Aizdomās turētais bija "parasts jauns cilvēks no vidusšķiras ģimenes. Viņam nebija raksturīgs nekas īpašs", aģentūrai "Reuters" teica Liuku.

Policija atteicās izpaust aizdomās turētā vārdu, aizbildinoties, ka izmeklēšana vēl nav beigusies. Liuku norādīja, ka Somijas likumi aizliedz policijai sniegt detalizētu informācija par aizdomās turētā psihisko stāvokli.

Policija veica kratīšanu aizdomās turētā mājās, kur viņš dzīvoja kopā ar vecākiem, un atrada materiālus, kas var tikt izmantoti, lai izgatavotu sprāgstvielas. Tomēr sīkākas ziņas par atrastajiem materiāliem policija nesniedza. Somijas mediji ziņo, ka policija arī atradusi spridzināšanas ierīces izgatavošanas instrukciju, kuru aizdomās turētais esot ieguvis internetā.

Policija arī atteikusies paziņot, vai spridzinātājs bijis pašnāvnieks vai arī viņš gājis bojā nejaušā bumbas sprādzienā, un tai neesot informācijas, ka viņš sprādziena laikā bijis narkotiku vai alkohola reibumā.

Varas iestādes paziņojušas, ka 19 gadus vecais aizdomās turētais iepriekš nav izdarījis kriminālpārkāpumus, un nav domājams, ka viņam būtu bijuši jebkādi stingri ideoloģiski uzskati.

Bumba, kas saturēja trīs kilogramus eksplozīvu materiālu un tērauda skrošu, sprāga iepirkšanās centrā netālu no bērniem, kas bija skatījušies klauna priekšnesumu, informēja policija. Bojāgājušo vidū ir piecus gadus vecs bērns. Daudzi ievainotie zaudējuši locekļus.

Terora akts pamudinājis politiķus un sabiedrību apspriest, kāpēc kaut kas tāds ir noticis šajā mierīgajā ziemeļvalstī, kur ir relatīvi zems noziedzības līmenis.

"Drošība ir bijusi sinonīms Somijai. Mēs esam pieraduši nesatraukties par savu drošību sabiedriskās vietās. Mēs pat uzskatām, ka mūsu līderi var brīvi pārvietoties sabiedrībā. Mēs uzskatām par pašu par sevi saprotamu, ka mūsu bērni var vērot klaunu ģimenes piektdienas iepirkšanās laikā, netiekot saspridzinātiem gabalos," raksta zviedru valodā iznākošā Somijas avīze "Hufvudstadsbladet".

"Agrāk vardarbība ienāca nevainīgu malā stāvētāju apziņā kā tāls incidents, kuru mūsu dzīvojamās istabās ienesa televīzija," piebilst valsts lielākais laikraksts "Helsingin Sanomat". Pēc piektdienas vakarā notikušā sprādziena Somijā pastiprināta drošība sabiedriskās vietās, īpaši veikalos.

Cilvēki aizdedzina svecītes un noliek ziedus pie valsts otrā lielākā iepirkšanās centra "Myyrmanni" , kur notika sprādziens.

Eksplozija nodarījusi postījumus aptuveni 300 kvadrātmetru platībā, izmētājot metāla un stikla atlūzas pa visu trīs stāvu ēku, kurā iepirkās vairāki tūkstoši cilvēku.

Vantā,kas atrodas 12 kilometru uz ziemeļiem no Somijas galvaspilsētas, atrodas Helsinku lidosta un daudzi lieli iepirkšanās centri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!