Somijas valdība, kas ir satraukta par iespējamo alkohola importa pieaugumu no Igaunijas pēc tam, kad tā iestāsies Eiropas Savienībā, apsver stingrāku pasākumu veikšanu, kontrolējot alkohola daudzumu, ko Somijā ieved tūristi.
Somijas ziņu aģentūra STT informēja, ka pašlaik tiek apspriesta iespēja tūristiem likt obligāti informēt amatpersonas par no Igaunijas ievestā lētākā alkohola daudzumu, lai ierobežotu tā nelikumīgo pārdošanu Somijā.

Šai procedūrai būtu nepieciešams, lai tie, kuri Somijā ieved daudz alkohola, to deklarētu muitā. Tādējādi tiktu izveidots potenciālo alkohola spekulantu reģistrs, kurus amatpersonas varētu stingri uzraudzīt.

Somijas Sociālo jautājumu un veselības ministrijas pārstāvis Ismo Tuominens sacīja, ka būtībā jaunā kārtība nozīmētu nepieciešamību, izejot robežkontroli, obligāti doties pa sarkano koridoru. "Ja tiks ieviesta šī kārtība, tiks būtiski ierobežota nelegālā alkohola pārdošana uz ielas," paziņoja Tuominens.

Viņš norādīja, ka, pēc ES direktīvām, ir noteikts ierobežojums, kura pārsniegšanas gadījumā amatpersonām ir ļauts pārbaudīt, vai ievestais preces daudzums ir paredzēts komerciālām vajadzībām. Ierobežojums ir desmit litru stiprā alkohola, 90 litru vīna vai 110 litru alus.

Tuominens informēja, ka šī direktīva neaizliedz noteikt šo ierobežojumu zemākā līmenī. "Taču likumā ir jābūt ierakstītam skaidrā somu valodā, ka robežkontrolē jāiet pa sarkano koridoru, ja tiek ievesti tik un tik litri," viņš piemetināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!