Foto: DELFI.lt

Somijas valdība piektdien nolēma dibināt uzņēmumu "Suomen Rata", un viens no šīs kompānijas uzdevumiem būs iegūt līdzdalību Baltijas valstu kopuzņēmumā "RB Rail", kura pārziņā ir dzelzceļa projekts "Rail Baltica", paziņojusi Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Kadri Simsone.

"Pagājušā gada novembrī es ierosināju savai Somijas kolēģei Annei Bernerei, ka Somija varētu pievienoties "Rail Baltica" kopuzņēmumam. Jau toreiz ministre pauda gatavību spert šādu soli, un man prieks, ka šī gatavība ir pārtapusi Somijas valdības oficiālajā pozīcijā un Somija kļūs par oficiālu "Rail Baltica" dalībnieci," teikts Simsones paziņojumā.

Atbilstoši Somijas valdības lēmumam kompānijai "Somen Rata" būs pieci meitasuzņēmumi, kas būs atbildīgi par dažādiem dzelzceļa attīstības virzieniem, un viens no šiem meitasuzņēmumiem kļūs par "RB Rail" akcionāru.

Somijas valdība norādījusi, ka "Rail Baltica" Somijai kļūs par jaunu tranzīta kanālu uz svarīgiem tirgiem, un ka dalība šajā dzelzceļa projektā veicinās Somijas dzelzceļa tīkla attīstību uz ziemeļiem no Helsinkiem.

"Rail Baltica" projekts paredz uzbūvēt Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Trīs Baltijas valstu satiksmes ministri uzaicināja Somiju pievienoties projektam "Rail Baltica" pagājušā gada beigās.

Tāpat kā Baltijas valstīs, Somijā ir Krievijas platuma standarta sliežu ceļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!