Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien, 29. janvārī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka varētu piekrist Somijas dalībai NATO pirms Zviedrijas. Tajā vainojama pieaugošā spriedze starp Zviedriju un Turciju, ziņo aģentūra "Reuters".

"Mēs varētu piegādāt Somijai citādāku ziņu par viņu pieteikumu NATO un Zviedrija būtu šokēta, kad to redzētu. Somijai nevajadzētu pieļaut to pašu kļūdu, ko pieļāva Zviedrija," televīzijas runā sacīja Erdogans.

Pagājušajā gadā, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Zviedrija un Somija pieteicās dalībai NATO. Lai pievienotos NATO, abām valstīm nepieciešams apstiprinājums no visām jau esošajām dalībvalstīm. Turcija un Ungārija vēl pagaidām nav ratificējušas valstu dalību.

Turcija apturēja sarunas par dalību NATO ar Zviedriju un Somiju pagājušajā nedēļā pēc Stokholmā notikušiem protestiem, kuru laikā galēji labējais ekstrēmists sadedzināja Korāna kopiju.

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons izteica vēlmi atsākt NATO dialogu ar Turciju, tomēr Turcijas Ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu, paziņoja, ka šādas sarunas atsākt būtu bezjēdzīgi.

Nav arī piedāvājuma par Somijas un Zviedrijas pieteikumu izskatīšanu atsevišķi, komentēja Čavušoglu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!