Foto: AFP/Scanpix

Miljardieris Džordžs Soross ceturtdien paziņoja, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ir brīvu sabiedrību "visbīstamākais ienaidnieks", jo vada režīmu ar augsti attīstītām uzraudzības tehnoloģijām.

"Ķīna nav vienīgais autoritārais režīms pasaulē, bet tā ir bagātākā, spēcīgākā un tehnoloģiski visvairāk attīstītā" no šādu režīmu valstīm, sacīja Soross, atzīmējot bažas arī par Vladimira Putina vadīto Krieviju.

"Tas padara Sji Dzjiņpinu par atvērtu sabiedrību visbīstamāko pretinieku," Soross teica vakariņās Pasaules ekonomikas forumā Davosā.

Viņš arī sacīja, ka demokrātijas labad varas iestādēm ir jāiegrožo tādi ASV tehnoloģiju giganti kā "Facebook".

Soross norādīja "uz nāvīgajām briesmām, kuras atvērtām sabiedrībām rada kontroles instrumenti, ko mašīnmācīšanās un mākslīgais intelekts var ielikt represīvu režīmu rokās".

Soross pievērsās Rietumos pastāvošajām bažām par Ķīnas tehnoloģiju milžiem ZTE un "Huawei" laikā, kad valstis veido nākamās paaudzes 5G tīklus.

Viņš sacīja, ka ASV prezidentam Donaldam Trampam vajadzētu smagi vērsties pret šiem uzņēmumiem, vairāk fokusējoties uz Ķīnu, nevis iesaistīt "praktiski visu pasauli" tirdzniecības konfliktos.

"Ja šīs kompānijas sāks dominēt 5G tirgū, tās radīs nepieņemamu drošības risku pārējai pasaulei," teica Soross savā runā, kuras kopijas tika izplatītas arī ķīniešu valodā.

Komunistu pārvaldītā Ķīna ir izstrādājusi sistēmu, kurā ietverta sejas atpazīšanas tehnoloģija, lai novērotu savus pilsoņus. Soross sacīja, ka ar algoritmiem tiks aprēķināts, cil lielus draudus režīmam var radīt atsevišķi indivīdi.

""Sociālās uzticamības" sistēma, ja tā kļūs operacionāla, piešķirs Sji pilnīgu kontroli pār tautu," teica Soross.

"Tā kā Sji ir atvērtās sabiedrības visbīstamākais ienaidnieks, mums jāliek cerības uz Ķīnas tautu, īpaši uz biznesa sabiedrību un politisko eliti, kas vēlas uzturēt konfūcisma tradīciju," sacīja Soross.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!