Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV kompānijas "Space X" martā paredzētā misija var kļūt par nozīmīgu soli ASV kosmonautikā – amerikāņu astronauti atkal varēs doties kosmosa izpētē ar pašu ražotiem kosmosa kuģiem, pieliekot punktu ilggadējai atkarībai no Krievijas, raksta portāls "Popular Science".

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) 2011. gadā apturēja savu “Space Shuttle Program” programmu, cerot, ka privātā industrija varētu sadarboties ar pārvaldi, lai īstenotu kosmosa misijas, kas ļauj ASV astronautiem nokļūt līdz Starptautiskajai kosmosa stacijai un atpakaļ. Martā šī NASA vīzija beidzot varētu piepildīties.

“Space X” 2. martā kosmosā palaidīs kosmosa kuģi “Crew Dragon”, kurš paredzēts cilvēku nogādāšanai visumā. Pirmajā jeb “Demo-1” lidojumā cilvēki kosmosa kuģī neatradīsies. Ja šis lidojums būs sekmīgs, nākamā vizīte kosmosā šī gada jūlijā - “Demo-2” - notiks ar divu astronautu dalību, raksta medijs.

Šis projekts nozīmīgs arī tādēļ, ka “Space X” sola pielikt punktu ilggadējai ASV kosmonautikas nozares atkarībai no Krievijas. Tieši Krievijas kosmosa kuģi izmantoti, lai ASV kosmonauti varētu piedalīties visuma izpētes misijās un nokļūt līdz Starptautiskajai kosmosa stacijai.

“Space X” kompānija var kļūt par NASA partneri arī citās nozīmīgās misijās, tostarp lidojumos uz Mēnesi, Marsu un citiem galapunktiem, atzīmē medijs. Taču pagaidām ASV kosmonautikas nozare ar nepacietību gaida 2. martu – izmēģinājuma lidojums būs pirmais atskaites punkts potenciālajai sadarbībai starp NASA un privāto industriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!