Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) piektdien paziņoja, ka kompānijas "SpaceX" pirmais pilotējamais lidojums kosmosā paredzēts 27. maijā, nogādājot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) divus amerikāņu astronautus.

"27. maijā @NASA atkal palaidīs [kosmosā] Amerikas astronautus ar Amerikas raķetēm no Amerikas zemes!" tviterī paziņoja NASA direktors Džims Braidenstains.

Pēc viņa teiktā, astronauti uz SKS startēs ar "SpaceX" raķeti "Falcon 9", kas nogādās orbītā kosmosa kuģi "Crew Dragon".

Tas būs pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā pēc vairāk nekā desmitgades kopš 2011.gadā tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana.

Kopš tā laika ASV astronauti devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz".

Kā ziņots, februārī Īlona Maska kompānija "SpaceX" parakstīja līgumu ar kompāniju "Space Adventures" par četru tūristu nosūtīšanu kosmosā. Tūristi tiks nogādāti tālāk orbītā nekā jebkurš privāts astronauts līdz tam, misija varētu notikt 2022.gadā un izmaksāt vairāk nekā 100 miljonus dolāru.

Vašingtonā bāzētā "Space Adventures" bija starpnieks astoņu kosmosa tūristu nosūtīšanā uz Starptautisko kosmosa staciju ar Krievijas raķetēm "Sojuz". Pirmais no tiem bija Deniss Tito, kurš 2001. gadā par astoņām stundām uz SKS samaksāja 20 miljonus dolāru, bet pēdējais - pasaulslavenās cirka trupas "Cirque du Soleil" dibinātājs Gijs Lalibertē 2009. gadā.

Jaunie kosmosa tūristi tiks vesti ar "SpaceX" kapsulu "Crew Dragon", kas izstrādāta NASA astronautu transportēšanai un kuras pirmais pilotējamais lidojums paredzēts tuvākajos mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!