ASV privātfirma "SpaceX" ir pirmoreiz veiksmīgi īstenojusi savas nesējraķetes vertikālu piezemēšanos, vēstīja ASV mediji.

Nesējraķete "Falcon 9" ar 11 jaunās paaudzes satelītiem pirmdien tika palaista no kosmodroma Kanaveralas zemesragā ASV Floridas štatā. Pēc globālo sakaru firmas ORBCOMM satelītu veiksmīgas ievirzīšanas orbītā raķete atgriezās uz Zemes, vertikāli piezemējoties ASV gaisa spēku bāzē.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) jau ir apsveikusi "SpaceX" ar šo panākumu.

"SpaceX" pirms tam divreiz bija neveiksmīgi mēģinājusi nosēdināt nesējraķeti uz peldošas platformas Atlantijas okeānā. "Falcon 9" toreiz atsitās pret platformu vai apgāzās un guva tādus bojājumus, ka raķeti nebija iespējams atkārtoti izmantot.

Pēc veiksmīgā piezemējuma īstenošanas "SpaceX" vadītājs un interneta magnāts Īlons Masks plāno pāriet uz nesējraķešu daudzkārtēju izmantošanu, lai nopietni samazinātu startu izmaksas.

Pirms mēneša nosēdināt raķeti izdevās ASV firmai "Blue Origin", bet tas attiecās uz suborbitāliem lidojumiem, nevis kravu nogādāšanu Starptautiskajai kosmosa stacijai (SKS) orbītā ap Zemi. "Blue Origin" kosmosa aparāts veica vertikālu piezemēšanos pēc lidojuma nedaudz vairāk kā 100 kilometru augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!