Foto: AFP/Scanpix
Spāņu zvejnieki svētdien iebraukuši Gibraltāra ūdeņos, lai protestētu pret britu teritorijas valdības būvēto mākslīgo rifu, kas ierobežo viņu iespējas zvejot šajos ūdeņos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 38 spāņu zvejas un septiņi izklaides kuģi ieradušies uz vietu, kur Gibraltāra varas iestādes nogremdējušas jūrā 70 betona bluķus, lai izveidotu mākslīgu rifu, kas ir kļuvis par strīda iemeslu starp Madridi un Londonu.

Spāņi norāda, ka rifs ir ierobežo viņu tiesības zvejot pie Gibraltāra, bet pretējā puse uzstāj, ka spāņiem Gibraltāra ūdeņos nav jāzvejo. Abas valstis ir draudējušas vērsties starptautiskās organizācijās, lai panāktu savu taisnību, bet Madride pastiprināja robežkontroli uz robežas ar britu teritoriju, radot milzīgas automašīnu rindas.

Gibraltāra ūdeņos spāņu zvejniekus sagaidīja un apturēja policijas un britu kara flotes kuģu kordons, ko spāņi vairākas reizes centušies pārraut, bet tas nav izdevies, ziņo BBC. Situācija bija "haotiska un saspringta", stāsta raidsabiedrības korespondents Toms Buridge, kurš atradās uz kādas spāņu zvejas laivas. Zvejas kuģi, viņus pavadošā spāņu policija un Gibraltāra likumsargu laivas braukājušas cieši cita gar citu.

Protests bez incidentiem beidzies aptuveni pēc stundas.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā pieaugusi spriedze uz Gibraltāra robežas, kas sākusi negatīvi ietekmēt Londonas un Madrides attiecības.

Gibraltārs, kas ir Lielbritānijas aizjūras teritorija, apsūdz Spāniju par apzinātu to automašīnu kavēšanu, kas dodas uz nelielo klinšu raga teritoriju. Spāņu varasiestādes uz robežas pārbauda katru spēkratu, un pēdējās jūlija nedēļas nogalē automašīnām uz iebraukšanu Gibraltārā nācās gaidīt pat sešas stundas.

Gibraltāra premjers paudis pārliecību, ka pastiprināto robežkontroli Spānija sākusi, reaģējot uz mākslīgā rifa būvniecību ap jūras ragu ieskaujošajiem ūdeņiem. Tādējādi tiks kavēta spāņu zvejnieku piekļuve šiem ūdeņiem, kurus Madride uzskata par saviem.

Savukārt Spānija apgalvo, ka pārbaudes uz robežas nepieciešamas, lai cīnītos pret kontrabandu.

Britu flotes kuģa ierašanos Gibraltārā Spānijas uztvēra kā iebiedēšanas mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!