Foto: AP/Scanpix
Aptuveni 60 Spānijas pilsētās svētdien notikušas plašas demonstrācijas pret augsto bezdarba līmeni, kas jau pārsniedzis 26% atzīmi.

Demonstrācijās Madridē un Barselonā piedalījās tūkstošiem cilvēku, kuri pieprasa valdības demisiju. Līdzīgas demonstrācijas valsts lielākās arodbiedrības svētdien bija izsludinājušas Spānijas 60 valsts pilsētās.

Kā teikts arodbiedrības UGT izplatītajā paziņojumā, svētdienas protesta akcijas vērstas pret "bezdarbu un pieprasot demokrātijas atjaunošanu".

Premjerministra Marjano Rahoja valdība, kas pie varas nāca 2011.gadā, solījusi līdz 2014.gadam ietaupīt 150 miljardus eiro (105,4 miljardus latu). Demonstranti uzskata, ka izdevumu samazinājums vissmagāk skars sabiedriskos pakalpojumus, tostarp skolu un slimnīcu darbību.

Rahojs gan uzstāj, ka izdevumi jāsamazina, lai Spānija varētu sasniegt nosprausto budžeta deficīta līmeni, un skaidro, ka šobrīd tik nepopulārie taupības pasākumi ilgtermiņā stiprinās valsts tautsaimniecību.

Spānijas ekonomika nonākusi dziļā recesijā, un bezdarba līmenis pēc nekustamo īpašumu tirgus sabrukuma 2008.gadā pārsniedz 26%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!