Vēl trīs Kubas politieslodzītie, kas no cietuma atbrīvoti, īstenojot Havanas un katoļu baznīcas starpā panākto vienošanos, otrdien ieradās Spānijā, pavēstīja Spānijas Ārlietu ministrijā.

Vēl trīs citu ierašanās gaidāma šonedēļ.

Ārsts Marselo Kano, dzejnieks Rehiss Iglesjass un Efrens Fernandess, kurš bija pieteicis badastreiku, ieradās Madrides lidostā 15 tuvinieku pavadīti.

Trīs pārējie varētu ierasties ceturtdien, apliecināja informācijas avots ministrijā.

Šie seši pievienosies 20 politieslodzītajiem, kas Spānijā ieradās pēc tam, kad Havanas valdība viņus izlaida no cietuma.

Atbilstoši katoļu baznīcas un Kubas līgumam, kas tika noslēgts ar Spānijas līdzdalību, Havana piekritusi atbrīvot no ieslodzījuma 52 no 2003.gadā notiesātajiem 75 disidentiem, kam piespriesti līdz pat 28 gadiem cietumā.

Kā stāsta paši disidenti, pat pēc visu 52 cietumnieku atbrīvošanas Kubā aiz restēm joprojām paliek 115 politieslodzītie.

Sarunas ar Kubas prezidentu Raulu Kastro par disidentu atbrīvošanu risināja Kubas kardināls Haime Ortega un Spānijas ārlietu ministrs Migels Anhels Moratinoss. Vienošanās tika panākta, kad gandrīz nomira disidents Giljermo Farinass, kurš bija pieteicis badastreiku, turklāt tuvojās septembris, kad Eiropas Savienība (ES) gatavojas pārskatīt politiku attiecībā pret Kubu.

Spānija ir šīs salas kādreizējā koloniālā lielvalsts un tās lielākā ārvalstu investore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!