Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas valdība paziņojusi, ka tā ļautu atlaistajam Katalonijas premjerministram Karlesam Pudždemonam piedalīties nākamajās vēlēšanās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Spānijas centrālā valdība likusi decembrī rīkot Katalonijas reģionālā parlamenta vēlēšanas. Iepriekš valdība apturēja Katalonijas autonomijas statusu pēc tam, kad tā centās iegūt neatkarību no Spānijas. Savukārt no amata atlaistais Pudždemons aicināja katalāņu "demokrātiski pretoties" Madrides varai.

Spānijas centrālās valdības pārstāvis Injigo Mendess de Vigo sacīja, ka Pudždemonam ir visas tiesības turpināt savu karjeru politikā, piedaloties nākamajās vēlēšanās.

"Esmu pārliecināts, ja Pudždemons piedalīsies šajās vēlēšanās, viņš varēs īstenot demokrātisko opozīciju," sacīja de Vigo, kuru citēja aģentūra "Reuters". "Katalāņiem būs iespēja paust savu nostāju par to, ko viņi domā par piedzīvoto aizvadītajā gadā."

Jau vēstīts, ka Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs piektdien paziņoja, ka Katalonijas reģionālais parlaments ir atlaists un katalāņu politiskie līderi ir atstādināti no amatiem. Viņš arī aicināja nekavējoties veikt vietējās vēlēšanas.

Pagaidām premjerministra vietniecei Soraijai Saensai de Santamarijai uzdota Katalonijas pārvalde. Viņa pildīs Katalonijas premjera un viņa vietnieka pienākumus.

Konflikts Madrides un Barselonas starpā saasinājās, kad Katalonija paziņoja par referenduma rīkošanu šī gada rudenī. 1. oktobrī notikušajā tautas nobalsošanā piedalījās 43% katalāņu, no kuriem 90% atbalstīja reģiona neatkarību. Spānijas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka balsojums bijis nelikumīgs. Savukārt piektdien, 27. oktobrī, Katalonijas autonomijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Balsojumu boikotēja opozīcijas deputāti. Līdz ar to no 135 parlamenta deputātiem tajā piedalījās vien 82, no kuriem 70 jeb nedaudz vairāk nekā puse visu parlamenta deputātu neatkarības deklarāciju atbalstīja

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!