Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānijas valdība bloķējusi drošības aprīkojuma pārdošanu Izraēlai, bažījoties, ka tas varētu tikt izmantots cilvēktiesību pārkāpumos, atsaucoties uz "El Pais", raksta "Al Araby".

Bloķēta gan datu drošības tehnoloģiju un ierīču bezpilota transportlīdzekļiem, gan 2000 rokudzelžu komplektu pārdošana, liecina tagad publiskotie dati par pērn apturētajiem eksporta darījumiem. Viena darījuma, kas slēgts ar kādu privātu Izraēlas kompāniju, summa sasniegusi pat desmit miljonu eiro vērtību.

Kopumā ziņojums atklājis, ka Spānija bloķē vairumu nozares darījumu ar Izraēlu, kura tikmēr pagājušajā gadā no citām Eiropas valstīm iegādājās ieročus, munīciju un drošības aprīkojumu par kopumā aptuveni 2,11 miljardiem eiro. Cit starpā bloķēta arī, piemēram, nakts redzamības briļļu, ieroču un munīcijas pārdošana.

Izraēla jau kopš 1967. gada okupējusi Palestīnai piederošo Rietumkrastu un Austrumjeruzalemi, ar valsts atbalstu pieļāvusi nelegālu izraēļu kolonizatoru apmetņu veidošanu, kam iebildušas arī ES valstis. Cilvēktiesību organizācijas savukārt norāda, ka Izraēlas drošības spēki pret palestīniešiem regulāri pārkāpj cilvēktiesības

Izraēla arī saņēmusi kritiku par novērošanas tehnoloģiju plašo izmantošanu, lai novērotu gan palestīniešu, gan valdošajām partijām opozīcijā esošos politiķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!