Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijas vēlēšanu komisija no Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kandidātu sarakstiem svītrojusi bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu, pirmdien pavēstīja ekspremjera pārstāvētais politiskais spēks.

Vēlēšanu komisija vēlas Pudždemonu "apklusināt un nostumt malā, lai viņš Eiropas institūcijās nevar paskaidrot, par ko viņš iestājas", teikts partijas "Kopā par Kataloniju" paziņojumā.

26. maijā gaidāmajās EP vēlēšanās 56 gadus vecais Pudždemons grasījās startēt kā saraksta "Kopā par Kataloniju" pirmais numurs.

Katalonijas ekspremjers, vairoties no Spānijas varasiestādēm, dzīvo trimdā Beļģijā.

Pudždemons intervijā martā norādīja, ka kļūšana par EP deputātu garantētu viņam tiesisko imunitāti visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, arī Spānijā.

Katalonijas valdība 2017. gada 1. oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā un tagad stājušies tiesas priekšā apsūdzībās par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!