Spānijas Augstākā kriminālā tiesa izdevusi starptautisku aresta orderi 12 krievu, tostarp augsta ranga valsts amatpersonu, aizturēšanai, kuri tiek turēti aizdomās par saistību ar organizēto noziedzību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Visas 12 personas ir saistītas ar krievu mafijas bosu Genādiju Petrovu, kurš 2008. gadā tik arestēts Spānijā, taču vēlāk aizbēga uz Krieviju. Daži no apsūdzētajiem ir Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātas personas.

Petrovs ir līderis tā sauktajam Tambovas organizētās noziedzības grupējumam, kura locekļi tiek turēti aizdomās par pasūtījuma slepkavībām, nelegālu ieroču un narkotiku kontrabandu, izspiešanu, naudas viltošanu un atmazgāšanu.

Starp 12 aizdomās turētajiem ir Krievijas Federālā narkotiku kontroles dienesta (FSNK) vadītāja vietnieks Nikolajs Aulovs, kurš Spānijas lēmumu jau nosaucis par politiski motivētu.

FSNK izplatījis paziņojumu, kurā aresta orderis nosaukts par "vēl vienu soli, lai izpildītu politiskos rīkojumus Krievijas Federācijas amatpersonu diskreditēšanā", raksta BBC.

Tāpat aizdomās turēto personu sarakstā ir Igors Soboļevskis – bijušais Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītāja vietnieks. Izmeklēšanas komiteja ir spēcīga valsts iestāde, kas analoga amerikāņu Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB).

Starp personām ir arī Vladislavs Rezņiks – deputāts, kurš iepriekš vadīja Krievijas parlamenta finanšu tirgus komiteju. Sarakstā ir arī viņa sieva Diana Gindina.

Krievijas mafijas boss Petrovs 2008. gadā Spānijā tika arestēts kopā ar vēl 19 personām masīvas izmeklēšanas operācijas "Troika" laikā. Spāņu izmeklētāji paziņoja, ka Petrova grupējumam ir kontakti ar augsta ranga Krievijas amatpersonām, tostarp kādreizējo aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu un bijušo premjerministru Viktoru Zubkovu.

Palīdzību Spānijai izmeklēšanā par Krievijas organizēto noziedzību sniedzis 2006. gadā Londonā ar radioaktīvo poloniju noslepkavotais Aleksandrs Ļitviņenko – bijušais Krievijas federālā drošības dienesta aģents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!