Spānija otrdien paaugstināja terorisma trauksmes līmeni, pastāvot bažām, ka basku separātistu grupējums ETA Madrides Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā varētu izvērst vardarbību.

Trauksmes līmenis četru iedaļu skalā paaugstināts no pirmā uz otro, kas liecina par "iespējamu teroristu uzbrukuma risku", paziņoja Iekšlietu ministrija.

Spānijas iekšlietu ministrs Alfredo Peress Rubalkaba pirmdien izteica brīdinājumu, ka ETA, iespējams, plāno vērienīgu uzbrukumu vai cilvēku nolaupīšanas operāciju.

"Ņemot vērā ETA iekšējo šķelšanos un vājumu, tas nebūtu tikai uzbrukums," paziņoja Rubalkaba. "Tas mūs vedina domāt, ka ETA varētu nolaupīt cilvēkus, jo, bez šaubām, tā būtu vērienīga rīcība, kas piesaistītu tai nepieciešamo uzmanību un tas neradītu pārāk lielas iekšējās problēmas."

Tāpat šāda ETA rīcība "nodrošinātu nepārtrauktu atspoguļojumu medijos gaidāmās Spānijas ES prezidentūras laikā, un tās atbalstītājiem demonstrētu šķietamu varu", brīdināja Rubalkaba.

Spānijas sešu mēnešu prezidentūra 27 dalībvalstu blokā sāksies 1.janvārī.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 828 cilvēkus.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!