Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānija otrdien pastiprināja diplomātisku spiedienu uz Maroku pēc rekordliela migrantu pieplūduma Spānijas Ziemeļāfrikas anklāvā Seutā, un Spānijas premjerministrs Pedro Sančess ieradās šajā anklāvā, solot tur "atjaunot kārtību".

Kopš pirmdienas rīta, peldot vai ejot gar krastu, Seutā no Marokas ieradās aptuveni 8000 migrantu, kas ir jauns rekords, paziņoja Spānijas Iekšlietu ministrija. Puse no šiem migrantiem jau ir nosūtīti atpakaļ uz Maroku.

Spānijas ārlietu ministre Aranča Gonsalesa Laja otrdien izsauca Marokas vēstnieku, lai paustu "neapmierinātību" ar rekordlielo migrantu pieplūdumu Seutā, kuram Marokas drošības spēki ļāva notikt ar savu bezdarbību.

"Es atgādināju [vēstniekam], ka robežkontrole ir bijusi un tai jāturpina būt Spānijas un Marokas kopīgai atbildībai," žurnālistiem sacīja ministre.

Drīz pēc tam Marokas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ir atsaukusi savu vēstnieku no Spānijas.

Pēc rekordlielā migrantu pieplūduma uz Seutu atlidoja Spānijas premjerministrs Pedro Sančess. "Mēs atjaunosim kārtību pilsētā un gar mūsu robežām, cik ātri iespējams," Sančess solīja pirms plānota apmeklējuma otrā Spānijas Ziemeļāfrikas anklāvā Meliljā.

Spānijas Iekšlietu ministrija pirmdienas vakarā paziņoja, ka uz Seutu nekavējoties tiks nosūtīti Civilās gvardes un nacionālās policijas papildspēki - pavisam 200 cilvēku. Ministrija otrdien piebilda, ka nosūtīs vēl 50 policistus un sagatavo iespējamai nosūtīšanai vēl 150.

Valdība paziņoja, ka ir izveidojusi sistēmu, lai "racionalizētu" migrantu atpakaļnosūtīšanu uz Maroku, kas spētu "darboties 24 stundas diennaktī".

"Nelegālo migrantu pēkšņā ierašanās rada nopietnu krīzi Spānijai un Eiropai," brīdināja Sančess, kurš atcēla otrdienas braucienu uz Āfrikas finansēšanas samitu Parīzē.

"Notikušais ir uzbrukums mūsu robežām," sacīja vicepremjere Karmena Kalvo.

Spānijas Ziemeļāfrikas piekrastes anklāvi - Seuta un Melilja - veido vienīgo Āfrikas zemes robežu ar Eiropas Savienību, kas ir ilgots galamērķis daudziem afrikāņiem, kas tur cenšas nokļūt, laužoties cauri robežžogam vai peldot gar krastu.

Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāre Ilva Johansone aicināja Maroku rīkoties, lai apturētu "satraucošo" migrantu pieplūduma palielināšanos. Eiropadomes prezidents Šarls Mišels pauda solidaritāti ar Madridi, tvītojot, ka "Spānijas robežas ir Eiropas Savienības robežas".

Analītiķi uzskata, ka Maroka pieļāvusi migrantu pieplūdumu Seutā, lai izdarītu diplomātisku spiedienu uz Spāniju, mēģinot panākt, lai Spānija atzītu Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru, kas ir bijusī Spānijas kolonija. Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru decembrī atzina ASV.

Mediji ziņo, ka Marokas valdība ir neapmierināta ar to, ka Spānija ļāvusi valstī ieceļot Marokas kontrolētās Rietumsahāras neatkarības kustības "Polisario" ģenerālsekretāram Brahimam Gali. "Polisario" līderis sasirdzis ar Covid-19 un Spānijas ziemeļos ārstējas kopš aprīļa vidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!