Pirmdien dažādās vietās Spānijā nogranduši septiņi sprādzieni, ievainojot vairāk nekā desmit cilvēkus, taču ievainojumi nav nopietni. Tas notika pēc tam, kad basku separātistu grupējums ETA piedraudēja uzspridzināt virkni bumbu, ziņo spāņu mediji un amatpersonas.
Pēc amatpersonu teiktā, desmit cilvēkiem radušās problēmas ar dzirdi pēc bumbas sprādziena Santiljanā del Marā Spānijas ziemeļos, un vēl vienam cilvēkam radušās līdzīgas problēmas pēc bumba sprādziena Sjudadrealā uz dienvidiem no Madrides.

Laikraksta "El Pais" interneta lapā ziņots, ka sprādzieni notikuši Leonā ziemeļos, kā arī Malagā valsts dienvidos. Savukārt laikraksta "El Mundo" interneta lapā ziņots, ka sprādzieni notikuši arī Avilā, kas atrodas ziemeļrietumos no Madrides. Mediji ziņo par vēl diviem sprādzieniem.

Neviena no bumbām nav sprāgusi Basku zemē, kuru veido trīs provinces Spānijas ziemeļos, kas, pēc basku separātistu apgalvojumiem, ir daļa no lielākas basku dzimtenes, kurā ietilpst Navarra un trīs provinces Francijas ziemeļos.

Basku separātistu grupējuma ETA piektdienas vakarā sarīkoja piecus sprādzienos Madrides degvielas uzpildes stacijās. Sprādzienos vieglus ievainojumus guva divi policisti.

Pirmdien Spānijā ir brīvdiena, jo valsts atzīmē 1978.gadā pieņemtās konstitūcijas dienu. Šo dienu spāņi uzskata par atgriešanos pie demokrātijas pēc četras desmitgades ilgušās ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras.

Sprādzieni iezīmē atgriešanos pie vardarbības pēc vairākiem relatīvi mierīgiem mēnešiem no ETA puses, ko ir vājinājusi policijas kampaņa, kurā apcietināti vairāk nekā simts aizdomās turētu ETA locekļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!