Foto: EPA/Scanpix/LETA
Spānijas tiesa piecus vīriešus, kas bija apsūdzēti par bezsamaņā esošas 14 gadus vecas meitenes grupveida izvarošanu, notiesājusi par seksuālu varmācību, kas paredz vieglāku sodu, ar to izraisot sieviešu organizāciju sašutumu un tieslietu ekspertu prasības, lai valstī tiktu mainīti likumi.

Spānijas tiesa ceturtdien noraidīja smagākās apsūdzības seksuālā uzbrukumā, kas Spānijā atbilst apsūdzībām izvarošanā, jo upure narkotiku un alkohola iespaidā bijusi "bezsamaņas stāvoklī", bet apsūdzētie nav pielietojuši "vardarbību vai iebiedēšanu".

Pieciem vīriešiem piespriesti no desmit līdz 12 gadiem cietumā. Sods par seksuālu uzbrukumu ir no 15 līdz 20 gadiem cietumā.

Vēl divi cilvēki, kas bija apsūdzēti par līdzdalību 2016. gada oktobrī kādā pasākumā pamestā fabrikā Manresā, Katalonijā, pastrādātajā noziegumā, tika attaisnoti.

"Problēma nav šis spriedums, problēma ir kriminālkodekss," kas nosaka, ka ir jābūt pierādītai vardarbībai vai iebiedēšanai, lai apsūdzētais tiktu notiesāts par izvarošanu, Katalonijā sacīja progresīvās organizācijas "Tiesneši par demokrātiju" pārstāve Monserata Komasa.

Spānijas likumi ir jāmaina, nosakot tajos, ka izvarošana ir dzimumattiecības bez piekrišanas, kā tas ir vairumā Eiropas valstu un kā tas ir pieprasīts Stambulas konvencijā, ko Madride parakstīja vēl 2014. gadā, radio "Cadena Ser" sacīja Komasa.

"Šie fakti ir sevišķi briesmīgi, jo šeit mēs runājam par 14 gadus vecu nepilngadīgo," viņa uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!