Spānijas tiesa ceturtdien aizliedza nedēļas nogalē plānoto gājienu, kuru vēlējās rīkot ar basku separātistu bruņotā grupējuma ETA aizliegto politisko spārnu "Batasuna" saistīta kustība.

Nacionālā palāta, Spānijas krimināltiesu augstākā instance, atzina, ka sestdien Bilbao paredzētās demonstrācijas mērķis ir "paust atbalstu un attaisnot teroristiskā grupējuma ETA darbību".

Prokuratūra trešdien vērsās tiesā, norādot, ka gājiena rīkotāji - organizācija "Adierazi EH" ("Izpaudies, Basku zeme") - "nav nekas cits kā "Batasuna" mantiniece un seko teroristiskā grupējuma ETA vadlīnijām".

Savukārt "Adierazi EH" paziņojusi, ka demonstrācijas mērķis esot aizstāvēt basku "pilsoņu un politiskās tiesības".

Spriedums par gājiena aizliegšanu pieņemts četras dienas pēc ETA izplatītā paziņojuma par vienpusēja pamiera izsludināšanu.

Partija "Batasuna" 2003.gadā tika aizliegta ar Augstākās tiesas lēmumu, pamatojoties uz to, ka tā ir ETA sastāvdaļa.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

"Batasuna" iepriekš aicinājusi ETA piekrist "pastāvīgam pamieram starptautiskā uzraudzībā".

Savukārt valdība, reaģējot uz ETA paziņojumu par pamieru, norādīja, ka ar to nav pietiekami, un pieprasīja grupējumam pilnībā "uz visiem laikiem" atteikties no vardarbības, bet iekšlietu ministrs Alfredo Peress Rubalkaba uzsvēra, ka Madride negrasās mainīt stingro pretterorisma politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!