Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Spānijas bijušais karalis Huans Karloss, pret kuru paša valstī un ārzemēs uzsākta izmeklēšana saistībā ar aizdomām par korupciju un kurš šomēnes izlēma doties trimdā, atrodas Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), pirmdien paziņoja karaliskā pils.

82 gadus vecais bijušais karalis "3. augustā devās uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem un atrodas tur", teikts pils paziņojumā, sīkāku informāciju nesniedzot

3. augustā Huans Karloss publicēja vēstuli, paziņojot, ka pamet valsti, lai dēlam karalim Felipem VI atvieglotu valdīšanu, kā arī nekaitētu viņa reputācijai.

Spānijas valdība uzsvērusi, ka bijušais karalis nebēguļo no likuma, lai gan ir ierauts korupcijas skandālā.

Korupcijas skandāla izmeklēšana notiek Šveicē un Spānijā, kur mediji regulāri raksta par procesiem ap naudas līdzekļiem, ko Saūda Arābija atbilstoši apsūdzībām maksājusi bijušajam karalim.

Aizdomas pamatā koncentrētas ap 100 miljoniem dolāru (85 miljoniem eiro), kas esot slepus pārskaitīti uz Šveices bankas kontu 2008. gadā.

Huans Karloss tronī kāpa 1975. gadā pēc diktatora Fransisko Franko nāves un tad valdīja 38 gadus, līdz 2014.gada jūnijā no troņa atteicās par labu dēlam Felipem VI.

Izmeklēšana Spānijā tika uzsākta 2018. gadā, kad tika publicētas Vācijas uzņēmējai Korinnai Larsenai piedēvētās liecības. Kā tiek apgalvots, Larsena kādu laiku bijusi Huana Karlosa mīļākā.

Larsena teikusi, ka karalis saņēmis komisiju, kad Spānijas uzņēmumu konsorcijam piešķirts Saūda Arābijas ātrgaitas dzelzceļa projekta kontrakts.

Šveices mediji martā vēstīja, ka Huanam Karlosam uz Panamas fonda Šveices bankas kontu 2008. gadā toreizējais Saūda Arābijas karalis Abdulla pārskaitījis 100 miljonus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!