Foto: AFP/Scanpix
Korupcijas skandālā iesaistītajam Spānijas karaļa Huana Karlosa I znotam, savulaik slavenajam sportistam Injaki Urgandarinam, februārī jāstājas tiesas priekšā, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesā Palmas de Majorka hercogam jāierodas 6.februārī.

Apsūdzības ir saistītas ar institūta "Noss" darbībām. Šis institūts nodarbojās ar sporta un tūrisma pasākumu organizēšanu, kā arī ar mecenātismu. Urgandarins, kurš apmēram 14 gadus ir precējies ar karaļa jaunāko meitu Kristīni, laikā no 2003. līdz 2006. gadam bija šī institūta priekšsēdētājs.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka laikā no 2004. līdz 2006. gadam caur šo institūtu pārskaitīti un izzagti miljoniem eiro valsts līdzekļu. Prokuratūra izmeklējusi arī lietu par fiktīviem dokumentiem.

Bijušais sportists noliedz visas pret viņu vērstās aizdomas.

Spānijas karaliskā ģimene trešdien, uzreiz pēc apsūdzības uzrādīšanas, paziņoja, ka atskaitīsies par savām finansēm. Tā ir pirmā reize pēdējo 30 gadu laikā, kad Spānijas karaļnams publiski atskaitīsies par saviem ienākumiem.

Lai arī sīkākas detaļas par hercoga apsūdzībām nav atklātas, Spānijas medijiem izdevies noskaidrot notikušā apmērus. Proti, saskaņā ar apsūdzību institūts sadarbojies ar Urgandarini piederošām privātām kompānijām un slēdzis ar tām vienošanās par lielām summām, par miljoniem eiro, kurus apmaksājusi valsts. Vienošanās slēgtas par dažādu sporta pasākumu rīkošanu. Prokuratūra uzskata, ka šie kontrakti bijuši fiktīvi, un, tos slēdzot, karaļa znots ļaunprātīgi izmantojis valsts naudu.

43 gadus vecais hercogs, lai arī neatzīst apsūdzības, izteicis nožēlu par notikušo. Arī karaliskā ģimene izteikusi atbalstu hercogam, apšaubot viņa vainu notikušajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!