Foto: stock.xchng
Spānijas karaļa Huana Karlosa znots Inaki Urdangarins svētdien otro dienu pēc kārtas nopratināts tiesā saistībā ar valsts naudas piesavināšanos labdarības projektu aizsegā.

Spānijas karaļa Huana Karlosa un karalienes Sofijas jaunākā meita Kristīne un bijušais profesionālais handbolists Urdangarins apprecējās 1997.gadā. Pēc laulībām viņš ieguva hercoga titulu.

Urdangarins noliedz, ka būtu vainīgs viņam piedēvētajās apsūdzībās.

"Es ierodos šodien, lai nodemonstrētu savu nevainību. (..) Es esmu veicis savus pienākumus un pieņēmis lēmumus korekti un pilnīgi caurskatāmi. Mans nolūks šodien ir viest skaidrību par notikušo. Es esmu pārliecināts, ka mans paziņojums šodien palīdzēs to izdarīt," sestdien, ierodoties tiesā, paziņoja Urdangarins.

Karaļa znots tiek turēts aizdomās par naudas piesavināšanos, ko reģionālās valdības piešķīrušas labdarības organizācijai "Noos Instituto", kuru Urdangarins vadīja no 2004. līdz 2006.gadam.

Šī lieta pirmais lielais skandāls, kas satricinājis karaļa Huana Karlosa ģimeni.

Socioloģiskā dienesta "Sigma Dos" veiktās aptaujas dati liecina, ka 61,1% spāņu uzskata Urdangarinu par vainīgu un tikai 7,4% ir pretējās domās, sestdien ziņoja spāņu telekanāls "Telecinco".

Aptaujā arī noskaidrots, ka 43,7% spāņu šo skandālu uzskata par apdraudējumu monarhijas nākotnei Spānijā.

Karalis Huans Karloss ir distancējies no šīs lietas, un decembrī karaļnams atstādināja Urdangarinu no oficiālo pienākumu pildīšanas.
Tomēr pērnā gada nogalē karaļnams apstiprināja, ka 2006.gadā karalis devis rīkojumu Urdangarinam atkāpties no darba "Noos Instituto". tas savukārt ir pamudinājis uzdot jautājumus par karaļnama lomu šajā lietā.

Noklausīšanās ir daļa no sākotnējās izmeklēšanas procesa, pēc kura tiesnesis lems, vai nepieciešams izvirzīt apsūdzības un uzsākt tiesas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!