Foto: AP/Scanpix

Spānijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien atzina, ka pagājušajā gadā sarīkotais simboliskais balsojums par Katalonijas neatkarību bijis nelikumīgs.

Katalonijas reģionālā valdība izšķīrās par simboliskā balsojuma rīkošanu pēc tam, kad Spānijas Konstitucionālā tiesa iepriekšējos plānus par juridiski nesaistoša referenduma rīkošanu bija apturējusi.

Simboliskajā balsojumā piedalījās aptuveni 2,3 miljoni no 6,3 miljonus lielā balsstiesīgo kopskaita. No viņiem 1,9 miljoni, tas ir, vairāk nekā 80%, pauda atbalstu neatkarībai.

Balsojumu organizēja pilsoniskās sabiedrības organizācijas, taču tas notika sabiedriskās vietās, piemēram, skolās.

Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Arturs Mass uzstāj, ka balsojums nav bijis pretlikumīgs, jo tas nebija tiesiski saistošs.

Taču Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka balsojums bijis antikonstitucionāls, jo saskaņā ar pamatlikumu reģionālā valdība nedrīkst rīkot nobalsošanu jautājumā, kas attiecas uz visu valsti.

Prokuratūra jau novembrī Masam un vēl divām kataloņu amatpersonām izvirzīja apsūdzības par nepakļaušanos centrālajai valdībai un sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu.

Tas var novest pie aizlieguma Masam turpmāk kandidēt vēlēšanās.

Šobrīd Katalonijas valdība plāno 27.septembrī sarīkot pirmstermiņa reģionālās vēlēšanas, kas, pēc tās ieceres, kalpos kā netiešs referendums par neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!