Spānijas parlaments trešdien apliecināja atbalstu lielo pērtiķu tiesībām uz dzīvību un brīvību, un šī acīmredzot būs pirmā reize, kad kādas valsts likumdošana aicina piešķirt šādas tiesības būtnēm, kuras nav cilvēki.

Parlamenta vides komiteja akceptēja rezolūcijas, kas mudina Spāniju rīkoties saskaņā ar zinātnieku un filozofu izstrādāto Lielo pērtiķu projektu, kurā teikts, ka mūsu ģenētiski vistuvākie radinieki ir pelnījuši tiesības, kuras līdz šim baudīja vienīgi cilvēki.

"Šī ir vēsturiska diena cīņā par dzīvnieku tiesībām un mūsu evolūcijas biedru aizsardzību, kura neapšaubāmi ieies cilvēces vēsturē," teica Lielo pērtiķu projekta direktors Spānijā Pedro Posass.

Spānija ārvalstīs ar vēršu cīņām varbūt ir plašāk pazīstama nekā ar dzīvnieku tiesībām, taču šie pasākumi padara savulaik konservatīvo Spāniju par liberālisma celmlauzi.

Spānija legalizēja laulības šķiršanu tikai astoņdesmitajos gados, bet premjerministra Hosē Luisa Rodrigesa Sapatero valdība ir legalizējusi geju laulības, mazinājusi Katoļu baznīcas ietekmi izglītībā un izveidojusi Vienlīdzības ministriju.

"Mūsu rīcībā nav ziņu, ka lielie pērtiķi Spānijā tiktu izmantoti eksperimentiem, taču pašlaik nav likuma, kas aizliegtu to darīt," sacīja Posass.

Tiks aizliegta arī pērtiķu izmantošana cirka izrādēs, televīzijas reklāmas klipos un filmēšanā, un jauno likumu neievērošana kļūs par pārkāpumu saskaņā ar Spānijas krimināllikumu.

Aptuveni 315 pērtiķu turēšana Spānijas zooloģiskajos dārzos netiks uzskatīta par nelikumīgu, taču likumprojekta atbalstītāji norāda, ka 70% šo dārzu būs radikāli jāuzlabo pērtiķu dzīves apstākļi, lai panāktu atbilstību jaunajam likumam.

Filozofi Pīters Singers un Paola Kavaljēri nodibināja Lielo pērtiķu projektu 1993. gadā, apgalvojot, ka tādiem cilvēkveidīgajiem kā šimpanzēm, gorillām, orangutaniem un bonobo sugas pērtiķiem jābauda tiesības uz dzīvību un brīvību un viņus nedrīkst spīdzināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!