Foto: AFP/Scanpix/LETA
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess piektdien izsludinājis pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas 28.aprīlī, kas būs jau trešās nepilnu četru gadu laikā.

"No divām iespējām - nedarīt neko un turpināt bez budžeta vai dod spāņiem vārdu - es izvēlos otro," reportieriem pavēstīja Sančess.

Kā ziņots, Spānijas parlaments, pret balsojot opozīcijā esošajām labējām partijām un katalāņu separātistiem, trešdien noraidīja premjerministra Sančesa vadītās mazākuma valdības sagatavoto 2019.gada budžeta projektu. Par budžeta bloķēšanu kopumā balsoja 191 no 350 parlamenta deputātiem.

46 gadus vecais Sančess nāca pie varas jūnijā, kad Spānijas parlaments korupcijas skandāla dēļ izteica neuzticību premjerministram Marjano Rahojam. Rahojs premjera amatā atradās vairāk nekā sešus gadus, un kopš Spānija 1977.gadā atgriezās pie demokrātiskas pārvaldes, viņš kļuvis par pirmo Spānijas premjeru, kas krēslu zaudējis neuzticības balsojuma rezultātā.

Neuzticības balsojumu izraisīja tiesas spriedums, ar kuru toreizējā valdošā konservatīvā Tautas partija (PP) tika atzīta par atbildīgu korupcijā.

Sančesa izveidotajai mazākuma valdībai nācās paļauties uz kreiso radikāļu partijas "Podemos" ("Mēs varam"), kā arī basku un katalāņu nacionālistu balsīm. Taču atbalsts tai sašķobījās pēc Sančesa lēmuma pārtraukt sarunas ar separātistiem par Katalonijas pašnoteikšanos.

Tieši neminot Kataloniju, Sančess paziņoja, ka paliek uzticīgs dialogam ar Spānijas reģioniem, kamēr vien to prasības ir saskaņā ar konstitūciju un likumiem. Premjers arī pārmeta konservatīvajiem, ka tie nav atbalstījuši viņa sarunas.

Sančess pauda nožēlu, ka astoņu mēnešu laikā konservatīvā opozīcija nav izrādījusi lojalitāti ne tikai valdībai, bet arī Spānijas valstij.

Rahoja pēctecis PP līdera amatā Pablo Kasado pauda prieku par sociālistu sakāvi, un kritizēja Sančesu par pakļaušanos vairākām Katalonijas separātistu prasībām. Kasado norādīja, ka vēlēšanās tiks izlemts, vai "Spānija vēlas palikt par ķīlnieci partijām, kas vēlas to iznīcināt", vai arī vēlas pie varas PP.

Kā liecina vairāku aptauju rezultāti, Sančesa vadītie sociālisti vēlēšanās iegūs visvairāk balsu, tomēr parlamentā nespēs nodrošināt vairākumu, pat ja tos atbalstītu "Podemos".

Aptauju dati arī liecina, ka vairākumu varētu nodrošināt konservatīvā Tautas partija (PP), labēji liberālā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi") un galēji labējā partija "Vox" ("Balss"), kas nostiprinājušas pozīcijas, pateicoties stingrajam kursam pret katalāņu separātismu.

Tas varētu novest pie tā, ka tiek izveidota PP un "Ciudadanos" koalīcijas valdība ar "Vox" atbalstu, kā tas pēc decembra vēlēšanām ir noticis Andalūzijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!