Foto: Reuters/Scanpix
Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, kurš sestdien ieradies Katalonijā, paziņojis, ka neļaus apdraudēt valsts vienotību.

Šī ir pirmā reize, kad Rahojs apmeklē Barselonu kopš simboliskā referenduma par Katalonijas neatkarību.

"Es neļaušu apšaubīt Spānijas vienotību," uzrunājot Barselonā savas konservatīvās Tautas partijas (PP) atbalstītājus, uzsvēra Rahojs. "Nevienam nevajadzētu izvēlēties starp to, vai būt katalonim vai spānim."

Rahojs, kurš devies uz Barselonu, lai "labāk izskaidrotu" savu nostāju, nosodīja Katalonijas premjerministra Artura Masa ieceri izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, kuras faktiski aizstātu Madrides bloķēto neatkarības referendumu.

Saskaņā ar Masa ieceri visas partijas, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas, šajās vēlēšanās startētu ar vienotu sarakstu, tādējādi iegūstot mandātu uzsākt ar Spānijas centrālo valdību sarunas par provinces neatkarību.

"Nekad vēsturē neviens valdnieks nav šķiedis tik daudz laika nedz organizējot vēlēšanas, nedz radot tik lielu nestabilitāti," norādīja Rahojs, no savas puses solot uzturēt Spānijā "stabilitāti".

Saskaņā ar Katalonijas reģionālās valdības sniegtajiem datiem 9.novembrī notikušajā simboliskajā balsojumā, kam gan nav nekādu tiesisku seku, piedalījušies 2,3 miljoni kataloņu, no kuriem aptuveni 80% nobalsojuši par neatkarību.

Tajā pašā laikā vairums to, kas iestājas par Spānijas vienotības saglabāšanu, šajā balsošanās nepiedalījās.

Savā sestdienas runā Rahojs norādīja, ka kopš 2008.gada ekonomiskās krīzes Madride daudzkārt esot sniegusi Katalonijai finansiālo atbalstu.

Taču daudzi kataloņi apšauba šādus apgalvojumus, norādot, ka Katalonija daudz vairāk līdzekļu spiesta maksāt nodokļos, kas nonāk centrālās valdības kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!