Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas prokuratūra pirmdien pieprasījusi aizliegt bijušajam Katalonijas premjerministram Artūram Masam desmit gadus ieņemt valsts amatus.

Prokuratūra aicinājusi pieņemt šādu lēmumu, jo Mass izrādījis nopietnu nepakļaušanos un traucējis īstenot taisnīgumu.

Masam būs jāstājas tiesas priekšā par 2014. gada 9. novembrī sarīkoto simbolisko neatkarības referendumu.

Tikmēr pašreizējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons paziņojis, ka 2017. gada septembrī viņš izsludinās neatkarības referendumu.

Mass sākotnēji gribēja sarīkot neatkarības referendumu pēc Skotijas parauga, bet Spānijas valdība vērsās tiesā, lai šo iniciatīvu apturētu.

Simboliskajā referendumā vairāk nekā 80% vēlētāju nobalsoja par atdalīšanos no Spānijas, taču balsojumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem Katalonijas vēlētāju.

Varasiestādes pēc tam sāka izmeklēšanu saistībā ar simbolisko referendumu.

Prokuratūra apgalvo, ka Mass radījis "pilnīgas un efektīvas nepakļaušanās stratēģiju", kas attiecas uz Konstitucionālās tiesas lēmumu aizliegt referendumu.

Mass un viņa sabiedrotie savukārt uzskata šo izmeklēšanu par politiski motivētu.

Katalonijas separātisti gadiem ilgi nesekmīgi centušies panākt no Spānijas centrālās valdības akceptu neatkarības referenduma sarīkošanai.

Pagājušajā gadā pirmo reizi Katalonijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja partijas, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas. Jaunais parlaments pieņēma rezolūciju, kas paredz līdz 2017. gada vidum pasludināt reģiona neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!