Foto: AFP/Scanpix/LETA

No kaimiņos esošās Marokas Spānijai piederošajā Seutā Gibraltāra šauruma Āfrikas pusē vienā dienā ieradušies vismaz 6000 migrantu, kas ir līdz šim augstākais vienas diennakts rādītājs, atsaucoties uz spāņu amatpersonām, otrdien ziņo raidsabiedrība BBC.

Migranti, starp kuriem aptuveni 1500 nepilngadīgo, vai nu appeldējuši robežas žogu jūrā, vai iekļuvuši teritorijā bēguma laikā. Migranti ir pārsvarā no Marokas un aptuveni 2700 no tiem jau aizsūtīti atpakaļ. Atpakaļ nav izraidīti nepilngadīgie.

Migranti, pārsvarā jauni vīrieši, sākuši ierasties Seutā pēc pusnakts. Daudzi izmantojuši peldriņķus un gumijas laivas.

Seutā dzīvo aptuveni 80 000 iedzīvotāju un tā ir kā magnēts Āfrikas migrantiem. Palīgā spāņu robežsardzei uz Seutu ir nosūtīti karavīri. Ikdienā Seutā uzturas aptuveni 1100 robežsargu, bet tagad palīgā nosūtīti vēl 200 policisti un 200 karavīri.

Vēlāk Marokas drošības spēki lika lietā asaru gāzi, lai izklīdinātu migrantu pūli robežas žoga Marokas pusē, ziņo aģentūra AFP.

Vēl vienā Spānijas anklāvā Meliļā otrdien iekļuvuši 86 Subsahāras reģiona afrikāņi. Vēl vairāku simtu migrantu iekļūšanu novērsa drošības spēki. Daļa migrantu spāņus apmētāja ar akmeņiem.

Eiropas Savienības (ES) robežsardze "Frontex" ziņo, ka šogad ir pieaugusi nelegālā migrācija uz Spānijas Kanāriju salām pie Marokas krastiem. Vairumā gadījumu Subsahāras afrikāņi ierodas nedrošās laivās un noslīkušie ceļā nav retums.

Tomēr kopējas nelegālo imigrantu pieplūdums Eiropā joprojām ir daudz zemāks nekā migrācijas krīzes laikā 2015. un 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!