Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas sociālistu līderis Pedro Sančess sestdienas vakarā atkāpās no amata, un šāds viņa solis varētu dot iespēju valstij izkļūt no politiskā strupceļa un izveidot valdību.

Sančess paziņoja, ka atstāj Spānijas Sociālistiskās strādnieku partijas (PSOE) ģenerālsekretāra amatu pēc tam, kad partijas federālā komiteja ar 123 balsīm par un 107 balsīm pret bija nobalsojusi par to, ka ir jāatbalsta iespēja dot veidot valdību konservatīvās Tautas partijas (PP) līderim un līdzšinējam premjeram Marino Rahojam, pret ko Sančess iebilst. Tūlīt pēc balsojuma Sančess, kurš bija sociālistu līderis kopš 2014. gada jūlija, paziņoja par demisiju.

Jau ziņots, ka protestējot pret Sančesa nostāju, šonedēļ atlūgumus iesniedza vairākums no partijas izpildkomitejas locekļiem.

Gaidāms, ka tagad sociālisti dos iespēju Rahojam izveidot labēju mazākuma valdību, balsojumā parlamentā atturoties, nevis balsojot pret.

Pēc vienošanās ar centrisko partiju "Ciudadanos" ("Pilsoņi") un Kanāriju salas reģionālo konservatīvo partiju Rahojam vienalga pietrūkst sešu balsu, lai nodrošinātu absolūto vairākumu, kam nepieciešamas 176 deputātu balsis.

Taču, lai varētu izveidot PP vadītu mazākuma valdību, pietiktu ar sociālistu atturēšanos uzticības balsojumā.

Ja partijas nespēs jauno valdību izveidot līdz 31. oktobrim, nāksies izsludināt vēl vienas vēlēšanas, kas varētu notikt ap Ziemassvētkiem.

Sančess līdz šim uzstāja, ka PP pie varas jānomaina "pārmaiņu valdībai", un cerēja izveidot koalīciju ar kreiso ekstrēmistu partiju "Podemos" ("Mēs varam").

137 gadus veco sociālistu partiju ilgi vajā iekšējā šķelšanās, un tā ir pastiprinājusies pēc tam, kad PSOE cieta smagus zaudējumus nedēļas nogalē notikušajās reģionālajās vēlēšanās Galisijā un Basku zemē.

Krīze PSOE notiek brīdī, kad Spānija deviņus mēnešus dzīvo bez pilnīgi rīcībspējīgas valdības.

Lai gan parlamenta vēlēšanās, kas notika decembrī un jūnijā, visvairāk balsu ieguva līdzšinējā premjerministra Mariano Rahoja vadītā konservatīvā Tautas partija (PP), tā nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, lai varētu veidot valdību kaut vai bez netieša citu partiju atbalsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!