Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Spānijas tiesa uzdevusi karaļa Felipes VI svainim Inaki Urdangarinam (attēlā) piecu dienu laikā ierasties cietumā piespriestā cietumsoda izciešanai par miljoniem eiro izkrāpšanu no valsts.

Augstākā tiesa, izskatot apelāciju, otrdien piesprieda Urdangarins piecu gadu un desmit mēnešu cietumsodu. Lai gan Urdangarins zaudēja tiesā, viņam piespriestais cietumsods ir nedaudz mazāks par sākotnēji piespriesto. 2017. gada februārī tiesa viņam piesprieda sešus gadus un trīs mēnešus ilgu cietumsodu, bet atļāva palikt brīvībā, kamēr tiks izskatīta apelācija.

Urdangarins, kurš ir precējies ar karaļa māsu princesi Kristīni, vēl var pārsūdzēt spriedumu Konstitucionālajā tiesā.

Prokuratūra bija lūgusi Augstāko tiesu pagarināt Urdangarinam piespriesto cietumsodu līdz desmit gadiem.

Augstākā tiesa atzina 50 gadus veco Urdangarinu, kurš agrāk bija profesionāls handbolists, par vainīgu miljoniem eiro izkrāpšanā no valsts caur bezpeļņas organizāciju, ko Urdangarins vadīja no 2004. gada līdz 2006. gadam.

Korupcijas skandāls atklātībā nonāca 2010. gadā, izraisot plašu nosodījumu sabiedrībā laikā, kad Spānija piedzīvoja smagu finansiālo krīzi.

Skandāls arī aizēnoja karaļa Huana Karlosa valdīšanas beigas. Huans Karloss 2014. gada jūnijā pēc 39 gadu ilgas valdīšanas nodeva troni savam dēlam Felipem VI, cerot, ka viņam izdosies uzspodrināt Spānijas monarhijas tēlu.

Kopš skandāla izcelšanās Urdangarins un Kristīne ir izslēgti no visiem oficiālajiem karaļnama pienākumiem, un 2015. gadā Felipe VI atņēma savai māsai un viņas vīram Palmas de Maljorkas hercogienes un hercoga titulus.

Arī Kristīnei bija jāstājas tiesas priekšā par līdzdalību krāpšanā ar nodokļiem vīra biznesa darījumos, bet 2017. gadā tiesa viņu attaisnoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!