Spānijas tiesneši trešdien rīkoja bezprecedenta streiku, pieprasot piešķirt vairāk līdzekļu valsts pārslogotajai tiesu sistēmai.

Protesta akcijai pusdienlaikā pievienojās aptuveni 1500 tiesneši, tas ir, vairāk nekā trešdaļa no 4400 cilvēku lielās valsts kopējās tiesnešu saimes, vēsta juristu apvienības, kas organizē streiku.

Tiesneši pieprasa, lai nākamo piecu gadu laikā tiesu sistēmas budžets ik gadu tiktu palielināts par trīs procentiem, kamēr sociālistu vadītā valdība iecerējusi tikai procenta pieaugumu. Tiesneši pieprasa arī 1200 jaunu tiesnešu vietu izveidi un tiesu sistēmas datorsistēmas modernizēšanu.

Spānijas Tiesu varas ģenerālā padome (CGPJ) paziņojusi, ka valsts vēsturē pirmais vispārējais tiesnešu streiks ir nelikumīgs, taču atteikusies veikt jebkādus pasākumus tā novēršanai.

Tieslietu ministrs Mariano Fernandess Bermeho paudis nosodījumu tiesnešu "mazākumam", kas iesaistījies protestos.

Tomēr, trešdien uzrunājos parlamentu, ministrs apstiprināja ieceri modernizēt tiesu sistēmu, kas "atpalikusi par 30 gadiem".

Savukārt opozīcijā esošās konservatīvās Tautas partijas pārstāvis tieslietu jautājumos Federiko Triljo pauda sašutumu par "gigantisko" iestrēgušo lietu skaitu, kas tiesnešu trūkuma dēļ sasniedzis divus miljonus.

Pagājušā gada oktobrī Spānijas tiesneši uzsāka streiku, protestējot pret lēmumu sodīt kādu tiesnesi un vēl vienu tiesu amatpersonu, kuri nebija nogādājuši cietumā pedofilu, kas, iespējams, vēlāk pastrādājis piecus gadus vecas meitenītes slepkavību.

Toreiz arodbiedrības paziņoja, ka nepieciešama rīcība, kas piesaistītu uzmanību resursu trūkumam, kas it kā esot vainojams tiesu kļūdā, kuras rezultātā bīstamais noziedznieks palika brīvībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!