Foto: AP/Scanpix

Spānijas valdība sestdien paziņoja, ka islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" sarīkotais uzbrukums diplomātisko pārstāvniecību kvartālā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, kurā gāja bojā divi Spānijas policisti, ir "uzbrukums Spānijai".

Tiek vēstīts, ka uzbrukumā netālu no Spānijas vēstniecības Kabulā kopumā gāja bojā seši cilvēki.

Spānijas valdība paziņoja, ka divi vietējie vēstniecības darbinieki arī gājuši bojā uzbrukumā, kurā "Taleban" kaujinieki ielenca viesu māju, kura atrodas netālu no vēstniecības kompleksa un iecienījuši ārvalstnieki.

"Mēs runājam par teroristu uzbrukumu, kurā divi Spānijas pilsoņi gāja bojā un mūsu interesēm tika nodarīts būtisks kaitējums. Tādēļ tas ir uzbrukums Spānijai un tās sadarbībai, lai stiprinātu demokrātiju Afganistānā," teikts Spānijas valdības sestdien izplatītajā paziņojumā.

"Turpinās izmeklēšana, un neviens pieņēmums netiek izslēgts," tajā piebilsts.

Par uzbrukumu uzņēmies atbildību islāmistu grupējums "Taleban", kurš paziņojis, ka uzbrūk ārzemnieku viesu mājai. Uzbrukums sakās ar spēcīgu spridzekļiem piekrautas vieglās automašīnas eksploziju sastrēgumstundas laikā piektdien. Visas nakts laikā turpinājās sprādzieni un šāvieni.

"Četri Afganistānas policisti, divi ārvalstnieki un četri uzbrucēji gājuši boja teroraktā Kabulā," paziņoja Kabulas Kriminālizmeklēšanu nodaļas vadītājs Fraidons Obaidi.

Spānijas valdība paziņoja, ka trīs "Taleban" kaujinieki iebruka vēstniecība pēc tam, kad automašīna uzsprāga pie kompleksa vārtiem, aizsākot vairākas stundas ilgu apšaudi.

Pirmais Spānijas policists gāja bojā automašīnas eksplozijā, bet otrs nomira vēlāk slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem, paziņoja Spānijas valdība.

Uzbrukums notika dažas stundas pēc tam, kad Afganistānas prezidents Ašrafs Ghani pauda optimismu, ka tuvāko nedēļu laikā atsāksies miera process ar "Taleban".

Ghani šonedēļ apmeklēja kaimiņvalsti Pakistānu, kur, visticamāk, slēpjas vairāki talibu līderi, un paziņoja, ka sarunas ar grupējumu sāksies tuvākajā laikā.

To noraidīja "Taleban", kura preses pārstāvis Zabihulāhs Mudžahids mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja, ka "mudžahedi strauji gūst militārus panākumus, sagrābjot teritorijas un iznīcinot ienaidnieka centrus". "Ir muļķīgi gaidīt, ka mēs padosimies un ieradīsimies uz sarunām," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!