Spānijas karaflote ceturtdien aizturējusi ASV nogrimušo peldlīdzekļu izcelšanas uzņēmuma "Odyssey Marine Exploration" kuģi, kuru Madrides varasiestādes apsūdz par Spānijas nacionālo bagātību uzskatītu nogrimušu dārgumu nolaupīšanā.
Policija ziņo, ka kuģis "Ocean Alert", pamatojoties uz netālu esošās Lalinejas pilsētas tiesas izdoto orderi, pārtverts aptuveni 6 kilometrus uz dienvidiem no Gibraltāra.

No Lielbritānijas kolonijas Gibraltāra ostas "Ocean Alert" izgāja ceturtdienas rītā, un trīs jūras jūdzes (piecus kilometrus) kuģim sekoja Spānijas žandarmērijas patruļkuģi.

"Odyssey Marine Exploration" paziņojusi, ka spāņu žandarmi uz tai piederošā kuģa uzkāpuši starptautiskajos, nevis Spānijas teritoriālajos ūdeņos. Tajā pašā laikā Madride uzskata, ka kopš 1713.gada britu pārvaldē esošais Gibraltārs ir Spānijas teritorija un līdz ar to tās jurisdikcijā atrodas arī apkārtējie ūdeņi.

Floridā reģistrētā kompānija "Odyssey Marine Exploration" 18.maijā paziņoja, ka kādā Atlantijas okeānā nogrimušā koloniālā laikmeta kuģī, kam dots kodēts nosaukums "Black Swan", atradusi 500 000 sudraba monētu, simtiem zelta monētu, zelta izstrādājumus un citus artefaktus, ko gatavojas nogādāt ASV.

Amerikāņu jūras arheologi un dārgumu meklētāji apgalvo, ka nogrimušais kuģis atrodas ārpus kādas valsts teritoriālajiem ūdeņiem, taču precīzu vraka atrašanās vietu atsakās nosaukt. Savukārt Spānijas valdība uzskata, ka tas ir spāņu galeonas vraks un tāpēc arī dārgumi pieder Madridei.

Atrasto dārgumu kopējais svars ir 17 tonnas un to lēstā vērtība sasniedz 500 miljonus dolāru (250 miljonus latu).

"Ocean Alert" ir viens no trīs "Odyssey Marine Exploration" piederošajiem kuģiem, kura pārmeklēšanai pagājušajā mēnesī izdots Spānijas tiesas orderis. Kopš tā laika "Ocean Alert" bija praktiski bloķēts Gibraltārā.

Avoti Lielbritānijas valdībā pavēstījuši, ka Londona gatavojas vērsties ar protestu Spānijas Ārlietu ministrijā, jo kuģi starptautiskajos ūdeņos nedrīkstēja aizturēt bez Panamas atļaujas, kur tas reģistrēts.

Pagaidām neviens Spānijas Ārlietu ministrijā nebija gatavs sniegt komentārus.

Pašlaik kuģis nogādāts Alhesirasas ostā, kur tā komandas locekļi pārmeklēti. Pagaidām nav zināms, vai kāds no viņiem tiks aizturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!