Foto: Reuters/Scanpix
Dubultā terora akta sarīkošanā apsūdzētais Andress Bērings – Breivīks kopš šā gada marta bija iekļauts Norvēģijas specdienestu bīstamo personu sarakstā, informē ārvalstu masu mediji.

Norvēģijas policija apstiprinājusi šo informāciju, taču atteikusies sniegt plašāku informāciju. "Šis jautājums vēl ir jāizpēta, mēs strādājam pie tā," Norvēģijas sabiedriskajam telekanālam NRK pirmdien paziņojis Oslo policijas priekšnieks Sveinungs Spunheims.

"Martā mēs saņēmām sarakstu, kurā bija iekļauti aptuveni 80 vārdi, un viņa vārds bija šajā sarakstā, jo viņš bija samaksājis 80 kronas kādai firmai Polijā. Šī firma tika uzmanīta, jo cita starpā tirgoja arī ķīmiskas vielas," pastāstīja Drošības policijas pārstāve Janne Kristiansena.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, bet vēlāk vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Utejas salā, nogalinot un ievainojot desmitiem cilvēku.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, terora aktos gājuši bojā 76 cilvēki, bet desmitiem ievainoti.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem.

Nopratināšanās Bērings - Breivīks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Tomēr svētdien policija īpašā operācijā aizturēja vēl sešus cilvēkus aizdomās par līdzdalību terora aktos. Pēc neilga laika viņus tomēr atbrīvoja.

Pirmdien Oslo notika pirmās noklausīšanās Bēringa – Breivīka lietā. Tiesa nolēma pagarināt viņa apcietinājuma termiņu līdz astoņām nedēļām. Viņam arī liegtas tikšanās ar tuviniekiem un sarakste. Četras nedēļas apsūdzētajam būs jāpavada pilnūigā izolācijā, nolēma tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!