Igaunijas pilsētu Tartu aizvien vairāk apdraud HIV izplatība un pilsētai ir jārīkojas, lai novērstu epidēmiju, brīdina speciāliste Nellija Kalikova.
Pēdējo divu gadu laikā HIV nēsātāju skaits Tartu ir pieaudzis divas reizes, un kopumā pilsētā patlaban dzīvo 54 vīrusa pārnēsātāji. Tikpat daudz inficēto atrodas arī Tartu cietumā, raksta "Eesti Päevaleht".

HIV pārnēsātāju skaita ziņā Tartu šobrīd ieņem trešo vietu pēc Ida-Virumā un Tallinas.

Kalikova, kas nodarbojas ar HIV un AIDS profilaksi, norāda, ka Tartu iedzīvotāji burtiski dzīvo uz palēninātas iedarbības HIV bumbas. Viņa norāda, ka HIV izplatība lielā mērā notiek dzimumceļā, bet Tartu jauniešu koncentrācija ir ļoti liela.

"Tartu sabrauc jaunieši no visiem Igaunijas nostūriem, kā arī tie, kas ved uz šo pilsētu ne tikai zināšanas, bet arī HIV," norādījusi Kalikova. Viņa piebildusi, ka arī amfetamīna lietošana, kas jauniešu vidū kļūst aizvien populārāka, rada ļoti lielu inficēšanās risku.

Lai izvairītos no epidēmijas, profilakses darbi ir jāveic nekavējoties un ikvienā vietā, uzver Kalikova.

Tartu Universitātes klīnikā ir izveidots speciāls konsultāciju kabinets, kurā ikviens par 25 gadiem vecāks cilvēks var veikt bezmaksas pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!