Latvijas vides speciālistiem bijusi taisnība - avārijā Būtiņģē jūrā noplūdušas aptuveni 3 tonnas naftas, kas ir aptuveni desmit reižu vairāk nekā tika ziņots iepriekš, otrdien paziņoja kopējā "Mažeiķu naftas" un Vides ministrijas komisija avārijas izmeklēšanai.
Baltijas jūrā izlijuši 3427 litri (2,94 tonnas) naftas. Lietuvas jūras glābšanas centra kuģis ir savācis 103 litrus izplūdušās naftas, bet pārējā daļa neitralizēta, izmantojot šķīdumu "Simple Green", kas ūdenī izšķīdina naftu.

Pagājušajā otrdienā ap pulksten 20.35 Būtiņģes naftas terminālā, pārsūknējot naftu no Krievijas kompānijas JUKOS cisternas Norvēģijas naftas tankkuģī "North Pacific", plīsa trose, kas savienoja kuģi ar termināla platformu. Kuģis sāka dreifēt, un tika pārrautas šļūtenes, pa kurām nafta tika pārsūknēta tankkuģī. Lai arī nostrādāja automātiskās drošības sistēmas, naftas noplūdi novērst neizdevās. Naftas pārsūknēšana no termināla ir pārtraukta.

Līdzīgs incidents Būtiņģes terminālā notika arī 1999.gada decembrī, bet toreiz komisija paziņoja - jūra netika piesārņota ar naftu. Latvieši gan bija citās domās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!