Milzīga eksplozija trešdien satricinājusi Afganistānas galvaspilsētas Kabulas centru netālu no ārvalstu vēstniecībām un prezidenta pils. Vismaz 80 cilvēki ir nogalināti un 350 ievainoti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sākotnējās ziņas liecina, ka eksploziju izraisījusi ar sprāgstvielām pildīta ūdens autocisterna, izgāžot māju durvis un logus pat simtiem metru tālāk. Notikuma vietā redzamas sadegušas automašīnas, melnu dūmu mutuļi un stikla lauskas.

"Tā bija auto-bumba pie Vācijas vēstniecības, bet tur tuvumā ir arī vairāki citi svarīgi objekti un biroji. Grūti pateikt, kas tieši bija mērķis," aģentūrai "Reuters" pastāstīja Kabulas policijas runasvīrs Basirs Mudžahids.

Pagaidām neviens nav uzņēmies atbildību par uzbrukumu, bet grupējums "Taliban", kurš aprīlī paziņoja, ka sāk pavasara ofensīvu, kuras galvenais mērķis būšot ārvalstu spēki, savu saistību ar trešdienas sprādzienu noliedz.

Savukārt grupējums "Daesh" notikušo vēl nav komentējis.

Afganistānā pašlaik atrodas aptuveni 8400 ASV karavīri un vēl 5000 no citām NATO valstīm.

Nesenā "Taliban" uzbrukumā afgāņu spēku mācību bāzei valsts ziemeļu pilsētā Mazārešarīfā tika nogalināti vismaz 135 vietējie karavīri. Pēc tam no amata atkāpās aizsardzības ministrs un armijas komandieris.

Līdzās "Taliban" Afganistānā aktivizējas arī grupējums "Daesh", kurš uzņēmies atbildību par maijā notikušu uzbrukumu NATO konvojam Kabulā. Šajā spridzināšanas uzbrukumā gāja bojā vismaz astoņi civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!