Divas spēcīgas zemestrīces pirmdienas vakarā satricināja Indijai piederošās Andamanu salas un Japānu, izraisot cunami trauksmi un bažas par lieliem postījumiem.

Tūlīt pēc 7,6 balles stiprās zemestrīces Andamanu salās Klusā okeāna cunami brīdinājumu centrs izsludināja cunami trauksmi Indijā, Indonēzijā, Mjanmā, Taizemē un Bangladešā, nakts vidū Andamanu salu iedzīvotājos izraisot paniku. Pēc neilga laika trauksme tika atcelta.

Pazemes grūdiens notika plkst.1.55 (pirmdien plkst.22.55 pēc Latvijas laika) un tā epicentrs atradās 30 kilometru dziļumā aptuveni 260 kilometrus uz ziemeļiem no Portblēras pilsētas.

Ārkārtas dienestu kontroles centrs Portblērā pavēstīja, ka nav ziņu par upuriem un postījumiem, vienīgi dažās ēkās ziemeļu salās parādījušās plaisas.

Tikai 12 minūtes pēc zemestrīces Andamanu salās Japānas austrumus un centrālos rajonus satricināja 6,5 balles pēc Rihtera skalas stiprs pazemes grūdiens. Zemestrīces epicentrs atradās 170 kilometrus uz dienvidrietumiem no Tokijas, un tā notika plkst.5.07 (pirmdien plkst.23.07 pēc Latvijas laika).

Pazemes grūdieni bija jūtami arī Japānas galvaspilsētā Tokijā.

Zemestrīce nodarīja bojājumus galvenajai automaģistrālei uz dienvidiem no Tokijas un lika uz neilgu laiku apturēt ātrgaitas vilcienu kustību.

Pēc zemestrīces kompānija "Chubu Electric Power Co" automātiski apturēja atomelektrostacijas darbību Hamaokā, kā rezultātā vairāk nekā 9000 māju uz neilgu tika apturēta elektrības padeve.

Raidsabiedrība NHK ziņo, ka Japānā 81 cilvēks guvis ievainojumus, lielākoties vieglus.

ASV ģeofiziķis Pols Karūzo telekanālam "Sky" apšaubīja iespēju, ka abas zemestrīces varētu būt savstarpēji saistītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!