Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kirgizstānas speciālo uzdevumu vienībai ceturtdien izdevies aizturēt bijušo prezidentu Almazbeku Atambajevu (attēlā zemāk), kura iepriekšējais aizturēšanas mēģinājums trešdien vakarā beidzās ar sadursmēm un vienu nogalinātu drošībnieku, ziņo "Currenttime".

Drošībnieki izmantojuši asaru gāzi, lai izgaiņātu eksprezidenta atbalstītājus, kuri pulcējās pie viņa rezidences Koitašas ciemā. Tāpat notikuma vietā ieradusies Iekšlietu ministrijas speciālā tehnika, ūdensmetēji un taranēšanas automašīnas, viena no kurām izgāzusi ēkas vārtus.

Atambajevs pēc tam pats iznācis no mājas un padevies. Visā ciemā ir atslēgti mobilie sakari, bet ceļus bloķē policija.

Atambajeva štāba pārstāvis paziņoja, ka eksprezidenta mītni šturmējuši vairāk nekā divi tūkstoši drošībnieku. Tikmēr prezidentu īpašuma iekšienē aizsargājuši 300 – 400 atbalstītāji, kuri ar mēbelēm aizbarikādēja logus un durvis.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien vakarā specvienība jau vienu reizi neveiksmīgi mēģināja ieņemt ēku un aizturēt Atambajevu. Politiķa atbalstītājiem tad izdevās sagūstīt vairākus drošībniekus, atņemt viņiem ieročus un piekaut.

Operācijas laikā viens īpašo uzdevumu karavīrs gāja bojā no šautas brūces. Varasiestādes apgalvo, ka viņš nogalināts ar snaipera ieroci, bet Atambajevs no rīta paziņoja, ka viņa atbalstītāji bijuši bruņoti tikai ar nūjām un akmeņiem.

Specvienība pret Atambajeva aizstāvjiem pielietoja gumijas lodes. Saskaņā ar Kirgizstānas Veselības ministrijas datiem operācijas laikā ievainojumus guvuši 78 cilvēki – gan drošībnieki, gan eksprezidenta aizstāvji.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja, ka lēmums aizturēt Atambajevu pieņemts, jo viņš ignorējis trīs pavēstes, kurās aicināts ierasties uz nopratināšanu. Ja pavēste ignorēta trīs reizes, Kirgizstānas likums paredz, ka personu var aizturēt.

Atambajevam ir izvirzītas apsūdzības korupcijā, amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un par nelikumīgu materiālu iedzīvošanos. Šis apsūdzības attiecas uz laiku no 2011. līdz 2017. gadam, kad Atambajevs bija Kirgizstānas prezidents.

Atambajevs savu vainu noliedz.

Pēc tam, kad Kirgizstānas parlaments 27. jūnijā nobalsoja par tiesiskās imunitātes atcelšanu bijušajiem prezidentiem, Atambajevs lielākoties uzturas savā rezidencē Koitašā. Viņš ir publiski paziņojis, ka viņam ir ieroči.

Vairāki politikas analītiķi pauduši viedokli, ka apsūdzību izvirzīšana Atambajevam saistīta ar to, ka viņam radušās nesaskaņas ar pašreizējo prezidentu Sooronbaju Džeenbekovu. Pirms 2017. gada prezidenta vēlēšanām Atambajevs atbalstīja Džeenbekovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!