Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prokuratūra pieprasījusi mūža ieslodzījumu Turcijas pilsonim, kurš strādāja ASV konsulātā Stambulā, apsūdzot viņu spiegošanā un mēģinājumā gāzt valdību.

Apsūdzības, kas izklāstītas 78 lappušu garā dokumentā, izvirzītas Turcijas pilsonim Metinam Topuzam, kurš tika aizturēts 2017. gada oktobrī.

Apsūdzības rakstā teikts, ka viņam bijuši cieši kontakti ar policistiem, kuri 2013. gadā izmeklēja korupcijas lietu, kurā bija iesaistītas augsta ranga Turcijas valdības amatpersonas.

Turcijas valdība toreiz šajā lietā vainoja ASV dzīvojošo islāma garīdznieku Fetullu Gilenu, kuru Ankara apsūdzējusi arī 2016. gada 15. jūlijā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma mēģinājumā.

Prokuratūra uzskata, ka Topuzs sazinājies ar vairākiem policistiem, kas bija saistīti ar Gilenu, un viņu komunikācija pārsniegusi "konsulārā darba robežas".

Topuzs arī apsūdzēts privātuma pārkāpumos un par privāto datu nelegālu ierakstīšanu.

Sūdzību iesniedzēju vidū ir Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un bijušie ministri.

Topuza aizturēšana 2017. gadā izraisīja saspīlējumu ASV un Turcijas attiecībās un uz vairāk nekā diviem mēnešiem tika ierobežota vīzu izsniegšanu otras valsts pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!