Foto: AFP/Scanpix

Nākot klajā jauniem ASV spiegošanas gadījumiem, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu ceturtdien uzsvēris, ka eiropieši uzskata privātumu par daļu no pamattiesībām, un brīdinājis, ka spiegošana var novest pie totalitārisma.

Atgādinot par dzīvi komunistiskajā Austrumvācijā, Barrozu norādīja, ka ne tik sen daļā Vācijas politiskā policija nepārtraukti izspiegoja cilvēkus viņu ikdienas dzīvē.

"Mēs zinām (..), ko nozīmē totalitārisms. Mēs zinām, kas notiek, kad valsts izmanto pilnvaras, kas traucē cilvēku dzīvi," sākoties Eiropas Savienības (ES) samitam, norādīja Barrozu.

ES līderi tiekas optimistiskā noskaņojumā, ko veicina pēdējie pozitīvie ekonomikas dati, tomēr samitu ir aizēnojis spiegošanas skandāls, kur atklājas arvien jauni fakti par ASV un citu valstu veikto spiegošanu.

Vācija pat izsaukusi uz Ārlietu ministriju ASV vēstnieku saistībā ar apsūdzībām, ka Savienoto Valstu specdienesti izspiegojuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles mobilā telefona sakarus.

Francijas diplomātiskie avoti ziņo, ka Merkele samita laikā gatavojas šo jautājumu apspriest ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!